• De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn oog opnieuw laten vallen op Groenland.
  • Trump zei deze week zelfs dat hij militaire middelen niet uitsluit om het eiland in handen te krijgen.
  • Business Insider bespreekt de vier belangrijkste redenen waarom Trump zo geïnteresseerd is in het grotendeels met ijs overdekte Groenland.
  • Lees ook: NAVO-landen moeten 5% van nationaal inkomen aan defensie besteden, vindt Donald Trump

De aankomende Amerikaanse president Donald Trump heeft opnieuw zijn oog laten vallen op Groenland. “We hebben Groenland nodig voor nationale veiligheidsdoeleinden”, zei hij dinsdag tijdens de tweede persconferentie sinds zijn verkiezingsoverwinning begin november. “Mensen weten niet eens of Denemarken er juridisch gezien recht op heeft, maar als dat het geval is moeten ze het opgeven”.

Het autonome Groenland behoort al honderden jaren bij het Koninkrijk Denemarken en telt slechts 57.000 inwoners. Trump zei tijdens zijn vorige termijn als president al meerdere malen dat hij het eiland graag zou willen kopen. Nu sluit hij zelfs militaire middelen niet uit om Groenland in te lijven.

“De mensen zullen er enorm op vooruitgaan als, en wanneer, het deel gaat uitmaken van onze natie”, schreef Trump begin deze week op zijn sociale mediaplatform Truth Social. “We zullen het omarmen en beschermen tegen een boosaardige buitenwereld. Make Greenland Great Again!”

Zijn zoon Donald Trump junior bracht op de dag dat Trump zijn geruchtmakende toespraak hield een bezoek aan Groenland. Hij was daar naar eigen zeggen “als toerist” en niet om het eiland te kopen.

Waarom wil Trump het grotendeels met ijs bedekte eiland zo graag in handen krijgen? Business Insider zet de vier belangrijkste redenen op een rij.

1. Veiligheidsbelangen

Groenland ligt op een cruciaal punt tussen tussen Noord-Amerika en Europa. Als Rusland ooit (nucleaire) raketten af zou willen vuren op de VS dan is de route via de Noordpool en Groenland de kortste weg.

Sinds 1951 heeft de VS een permanente militaire luchtmachtbasis in het noordwesten van het eiland dat is uitgerust met een raketwaarschuwingssysteem en luchtafweerraketten. "Ik heb het over het beschermen van de vrije wereld", zei Trump dinsdag over zijn claim op het eiland. Hij lijkt de Amerikaanse aanwezigheid op en rond het eiland dan ook uit te willen uitbreiden.

2. Zeldzame aardmetalen

Het zuidelijke deel van Groenland zit vol zeldzame aardmetalen die van groot belang zijn voor allerlei (groene) technologieën, zoals mobiele telefoons, elektrische auto's en windturbines. Met het smelten van de ijskappen wordt winning van de aardmetalen steeds makkelijker. Naast de VS azen ook China, Rusland en de Europese Unie daarop.

Voorzitter Ursula von der Leyen opende in maart vorig jaar zelfs een speciaal EU-kantoor op Groenland. Op dit moment domineert China de wereldmarkt voor zeldzame aardmetalen, maar mocht Trump Groenland in handen krijgen dan kan hij de afhankelijkheid van China verminderen.

3. Andere lucratieve grondstoffen

Naast zeldzame aardmetalen is er op Groenland ook volop ijzererts, koper, lood, zink, diamant, goud en uranium te vinden. Mijnbouwbedrijven uit de hele wereld azen op contracten om al die natuurlijke hulpbronnen te kunnen exploiteren.

Ook zit er olie en gas in de bodem van het eiland. Als Trump Groenland in handen krijgt, dan kunnen de VS daar flink aan gaan verdienen.

4. Handelsroutes als het ijs rond de Noordpool smelt

Met de opwarming van de aarde verdwijnt er steeds meer ijs uit de zeeën rond Groenland en worden de scheepvaartroutes langs het eiland steeds belangrijker.

In de afgelopen tien jaar is het scheepsverkeer via de noordelijke routes met 37 procent toegenomen. Het lijkt Trump een doorn in het oog te zijn dat op dit moment vooral Rusland en China veel invloed hebben op de Noordelijke Zeeroute. "Je hebt niet eens een verrekijker nodig: als je naar buiten kijkt zie je overal Chinese schepen en overal Russische schepen. Dat gaan we niet laten gebeuren".

LEES OOK: Startup uit Groenland levert ‘puur ijs’ van smeltende gletsjers voor cocktails van rijke elite in Dubai