• Sparen levert nauwelijks iets op, zelfs wanneer je je geld 5 jaar vastzet op een spaardeposito.
  • Inclusief de vermogensrendementsheffing in box 3 is het rendement van sparen zelfs negatief.
  • Met groene beleggingen krijg je fiscaal voordeel dat net iets meer kan opleveren dan een spaarrekening.
  • Business Insider neemt drie beschikbare groenfondsen onder de loep.

Het zijn barre tijden voor spaarders. Rentes zijn extreem laag, terwijl de inflatie oploopt. Bij de grootbanken kun je in het beste geval rekenen op 0,01 procent rente. Zelfs met een spaardeposito dat je 5 jaar vastzet, haal je maximaal 0,75 procent rente per jaar.

Bovendien komt de fiscus nog langs. Per dit jaar is de vrijstelling in box 3 voor sparen en beleggen verhoogd naar 50.000 euro per persoon. Dat lijkt goed nieuws, maar het belastingtarief in box 3 is ook iets omhoog gegaan, waardoor spaarders en beleggers met een wat groter vermogen er per saldo op achteruit gaan.

Lees ook: Zoveel meer of minder belasting betaal je in 2021 in box 3

Boven de vrijstelling van 50.000 euro betaal je tot een vermogen van 100.000 euro effectief 0,6 procent belasting over je vermogen. Vanaf een ton tot 1 miljoen euro ben je effectief 1,4 procent aan belasting kwijt.

Fiscaal voordeel: groene beleggingen

Gelukkig zijn er ook manieren om minder belasting te betalen in box 3. Groene beleggingen, waarbij het geld wordt geïnvesteerde in duurzame projecten, hebben een speciale vrijstelling. Je betaalt hierover geen belasting in box 3 tot een bedrag van maximaal 60.429 euro per persoon.

Wanneer je groen belegt, heb je daarnaast recht op een extra heffingskorting van 0,7 procent.

Stel je hebt 50.000 euro vermogen dat onder de algemene vrijstelling in box 3 valt. Daarboven heb je 60.429 euro dat je in groenfondsen steekt. In box 3 bespaar je dan ongeveer 0,63 procent belasting over dat laatste bedrag.

Daar komt nog bij de heffingskorting van 0,7 procent. In totaal behaal je dus ruim 1,3 procent fiscaal voordeel. Dat is natuurlijk meer dan welkom gelet op de lage spaarrentes.

Maar bij groene beleggingen kun je niet zomaar je geld stoppen in elk fonds dat zich 'duurzaam' noemt. Er is een specifieke lijst van groenfondsen die door de fiscus wordt erkend en waarbij je recht hebt op de fiscale voordelen.

Hier komt bij dat lang niet alle groenfondsen open staan voor nieuwe beleggers. Zo laat het ASN Groenprojectenfonds momenteel geen nieuwe beleggers toe. Dit komt omdat het opgehaalde kapitaal grotendeels moet worden geïnvesteerd in goedgekeurde duurzame projecten. En daarvan zijn er soms onvoldoende.

Business Insider bespreekt hieronder drie momenteel beschikbare groenfondsen en analyseert de prestaties.


Triodos Groenfonds

Het Triodos Groenfonds is een beleggingsfonds dat geld steekt in duurzame projecten. Het gemiddelde nettorendement over de afgelopen vijf jaar bedroeg 1,55 procent per jaar. Dit is dus na aftrek van fondskosten.

De fondskosten zijn overigens niet gering: aan servicekosten en andere fondskosten ben je jaarlijks 1,45 procent van het vermogen kwijt. Maar alsnog hou je over de afgelopen vijf jaar 1,55 procent rendement over.

Als je hier vervolgens het hierboven geschetste fiscale voordeel van ruim 1,3 procent bij optelt, kom je uit op een theoretisch rendement van zo'n 2,9 procent op jaarbasis.

Hoewel dat aanzienlijk meer is dan wanneer je spaart, brengt beleggen natuurlijk altijd risico's met zich mee. Op de risico-indicator scoort Triodos een 3, wat duidt op een beperkt risico (hoogste risico is 7).

De drie grootste sectoren waarin het Triodos Groenfonds belegt zijn: duurzame energie Nederland (54 procent), duurzaam bouwen (14 procent) en biologische landbouw (12 procent).


Rabo GroenSparen

Rabo GroenSparen is een spaarproduct en geen beleggingsproduct met een risico-indicator. Dat komt omdat je inleg tot 100.000 euro wordt gedekt door het depositogarantiestelsel. Daarmee verschilt dit product van bijvoorbeeld het Triodos Groenfonds, waar de waarde van je inleg meebeweegt met de waarde van het beleggingsfonds.

Rabobank hanteert sinds 1 april dit jaar over het hele tegoed van Rabo Groensparen een negatief rendement van 0,5 procent op jaarbasis.

Per saldo valt er echter nog steeds een positief rendement te behalen. Reken je het geschatte fiscale voordeel van 1,3 procent mee, dan kom je na aftrek van de negatieve rente van een half procent uit op een jaarlijks rendement van 0,8 procent. Alleen als je spaargeld negen of tien jaar vastzet, krijg je een fractie meer.

Van het rendement van 0,8 procent per jaar wordt nog wel iets afgesnoept, want voor Rabo GroenSparen is een Rabobank-betaalpakket nodig. De goedkoopste optie komt uit op 1,90 euro per maand.

Rabobank investeert het geld dat op groene spaarrekeningen wordt gestort met name in zonne-energie (34 procent), duurzaam bouwen (17 procent) en windenergie (15 procent).


Groenfonds Regionaal Duurzaam

De beheerder van de beleggingsfondsen van Meewind exploiteert het Groenfonds Regionaal Duurzaam dat geld steekt in regionale energieprojecten.

Het verwachte nettorendement na aftrek van kosten van het Groenfonds Regionaal Duurzaam bedraagt 3 tot 4 procent per jaar.

Als je uitgaat van 3,5 procent rendement en daar een fiscaal voordeel van 1,3 procent bij optelt, kom je uit op gemiddeld 4,8 procent rendement per jaar.

Net als het Triodos Groenfonds heeft het Groenfonds Regionaal Duurzaam een score van 3 op de risico-indicator voor beleggingsfondsen.

De jaarlijkse terugkerende kosten bedragen 1,7 procent van het vermogen en de minimuminleg bedraagt 1.030 euro.

Het opgehaalde kapitaal wordt geïnvesteerd in groene energieprojecten, zoals geothermie, zon en wind.

Meer weten over beleggen, sparen en de vermogensbelasting in box 3? Bekijk ook deze stukken eens: