De stroomproductie uit wind, zon en biomassa bleef in 2013 hangen op zo’n 10 procent van de totale elektriciteitsproductie.
De productie van hernieuwbare elektriciteit is vorig jaar licht gedaald, met 0,4 procentpunt tot 11,8 miljard kilowattuur (kWh). Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.
De productie komt overeen met 10,1 procent van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland. Onder hernieuwbare elektriciteit verstaat het CBS energie uit wind, waterkracht, zon en biomassa.
Minder biomassa, meer wind
De elektriciteitsproductie uit biomassa daalde in 2013 scherp met ongeveer een vijfde. Dat werd veroorzaakt doordat elektriciteitscentrales 40 procent minder biomassa meestookten. Die daling werd onder andere veroorzaakt door het gedeeltelijk aflopen van subsidies.
De productie uit wind nam vorig jaar juist toe, met 8 procent. Dat kwam vooral doordat er een aantal grote windmolenparken bij is gekomen. Het was volgens het statistiekbureau voor het eerst sinds 2008 dat het windvermogen flink steeg. In 2013 kwam 45 procent van de productie van hernieuwbare elektriciteit uit windenergie.
De Nederlandse overheid wil de capaciteit van windenergie de komende jaren fors uitbreiden. Het streven is om de elektriciteitsopwekking met windmolens op zee uit te breiden, van de huidige 228 megawatt, naar 4500 megawatt in 2023. Nederland telt nu 2 windparken in de Noordzee.
Op land staan nu windmolens die goed zijn voor 2500 megawatt. Dat moet de komende 6 jaar worden uitgebreid tot 6000 megawatt.
Lees ook:
Miljardenproject met zonnepanelen in woestijn heeft last van verschroeide vogeltjes
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl