Wie een steentje wil bijdragen aan een gezonder milieu met groene stroom, moet daarvoor wellicht diep in de buidel tasten.
De prijs van certificaten voor groene stroom op de groothandelsmarkt, en dan vooral die van Nederlandse bodem, rijst de pan uit. Dat kan de portemonnee van consumenten raken.
De vraag naar wind- en zonne-energie uit Nederland is enorm gestegen, meldde het Financieele Dagblad deze week.
Gemeenten en bedrijven willen in grotere mate hun stroomverbruik vergroenen met schone energie opgewekt in Europa en vooral Nederland. Daarvoor moeten zij certificaten aanschaffen die de herkomst van de stroom aantonen.
Door de hoge vraag is de prijs van deze zogenoemde garanties van oorsprong behoorlijk gestegen.
Groene certificaten voor wind- en zonne-energie
Voorheen waren vooral groene certificaten van waterkrachtcentrales in Noorwegen en geothermische centrales in IJsland populair onder energieleveranciers en bedrijven. Maar deze energie kreeg van critici het plakkaat 'sjoemelstroom', omdat daarmee niet wordt geïnvesteerd in de verduurzaming van de energieproductie.
Immers, de waterkrachtcentrales zijn er al lang, dus er komt per saldo niet meer groene stroom bij. Vandaar dat de vraag is verschoven naar groene certificaten voor wind- en zonne-energie uit Europa en vooral Nederland.
"In 2016 kostte een garantie van oorsprong voor Europese windenergie nog 0,30 euro per megawattuur. Nu betaal je daar ruim 1,85 euro voor", zei Martyn Meelhuijsen van de Noorse energiebroker Cleanworld tegen het FD.
Certificaten voor Nederlandse windenergie spannen de kroon, die zijn gestegen tot 5 euro per megawattuur. Volgens Meelhuijsen kostte het vergroenen van stroom jarenlang slechts een paar procent extra, maar aan die tijd lijkt een einde te zijn gekomen.
"Op de groothandelsmarkt kost een megawattuur stroom op dit moment ongeveer 50 euro", zegt hij. Om dat te verduurzamen met een certificaat voor Nederlandse groene stroom, ook wel oranje stroom genoemd, moet je daar 10 procent bovenop gooien. Dus in totaal kom je voor groene stroom van eigen bodem op 55 euro per megawattuur uit.
Gaan consumenten meer betalen voor groene stroom?
Vergelijkingssite Pricewise dook voor Business Insider in de tarieven van energieleveranciers, om te zien hoe de prijzen van groene stroom voor consumenten zich het afgelopen jaar hebben ontwikkeld.
"Voor het overzicht hebben we een deel van de markt in de grafiek meegenomen, maar afgerond verschillen de prijzen niet als we alle aanbieders toevoegen. Dat maakt de trend die we hier zien veelzeggend", zegt Hans de Kok, directeur van Pricewise.
De grafiek hieronder laat zien dat de gemiddelde prijzen van groene stroom zijn gestegen, vooral vanaf april 2018.
De oranje lijnen tonen de gemiddelde prijzen van Nederlandse groene stroom, ofwel 'oranje stroom', voor contracten voor 1 en 3 jaar vast. De groene lijnen tonen de gemiddelde prijzen voor Europese groene stroom voor 1 en 3 jaar vast.
(Beweeg met de cursor over de lijnen om de prijzen te zien)
"Wat je ziet is dat gemiddelde prijs van Nederlandse groene stroom 1 jaar vast, tussen april en nu met 22 procent is gestegen", zeg De Kok. "Kijk je naar de gemiddelde prijs vanaf januari tot heden, dan bedraagt de stijging 23 procent." De stijging van de gemiddelde prijzen van Europese groene stroom 1 jaar vast gaat ook naar de 20 procent.
"Ten opzichte van een jaar geleden betalen huishoudens 2 cent meer, exclusief belastingen, voor oranje stroom 1 jaar vast", aldus De Kok.
Nederlandse groene stroom 10 procent duurder dan Europese groene stroom
Wat verder opvalt is dat groene lijnen van Europese groene stroom en de oranje lijnen van Nederlandse groene stroom, verder uit elkaar zijn komen te liggen. "Nederlandse groene stroom is 10 procent duurder", zegt De Kok.
Dat percentage staat gelijk aan de eerder genoemde meerprijs die moet worden betaald voor de certificaten van Nederlandse groene stroom. Volgens De Kok hebben de prijzen van de garanties van oorsprong niet een-op-een invloed op de verkoopprijs voor consumenten, maar zijn ze wel van groot belang.
In juli 2017 lagen de gemiddelde consumentenprijzen van Europese en Nederlandse groene stroom nog bij elkaar in de buurt, zo laat de grafiek zien.
De Kok verwacht dat het gat van 10 procent tussen Europese en Nederlandse groene stroom nog verder wordt opgerekt. De prijsstijging van ruim 20 procent voor Nederlandse groene stroom vindt hij 'nogal wat'. En voorlopig lijkt daar geen einde aan te komen.
"Deze zomer hebben we veel zonne-energie kunnen opwekken, maar er was te weinig wind", aldus De Kok. "De vraag naar Nederlandse groene energie is onverminderd groot maar het aanbod groeit vooralsnog niet mee."