- Bedrijven voeren steeds vaker groene arbeidsvoorwaarden in, blijkt uit onderzoek van werkgeversorganisatie AWVN.
- Ze zetten vooral in op duurzaam mobiliteitsbeleid, waarbij werknemers een elektrische auto of een aantrekkelijke fietskilometervergoeding aangeboden krijgen.
- Bedrijven vinden het complex om groene arbeidsvoorwaarden door te voeren, omdat veel voordelen uit hetzelfde potje moeten komen.
- Lees ook: De regeling voor vergoedingen aan personeel is hopeloos ingewikkeld – bier en bitterballen op het werk is belastingvrij, een thuisborrelpakket niet
Bedrijven voeren steeds vaker groene arbeidsvoorwaarden in. Dat zou in theorie zo ver kunnen gaan dat werknemers bijvoorbeeld een extra vakantiedag krijgen voor de extra reistijd als ze met de trein op vakantie gaan, een klimaatdemonstratie bijwonen of een vegetarische lunch nemen op kantoor. In de praktijk draait het nog vooral om zaken als elektrisch vervoer en vergoedingen voor fietskilometers.
Dat blijkt uit een peiling van werkgeversorganisatie AWVN onder werkgevers, waar de NOS over bericht. De enquête is niet representatief maar wijst er wel op dat grote werkgevers groen gedrag willen belonen.
Volgens AWVN hebben de meeste bedrijven ingezet op het door de overheid gestimuleerde duurzaam mobiliteitsbeleid, waarbij bijvoorbeeld een elektrische auto wordt aangeboden of een aantrekkelijke fietskilometervergoeding.
Een extra vakantiedag omdat je met de trein op vakantie gaat, komt nog niet veel voor. En er is weerstand bij werkgevers om een vrije dag aan te bieden voor het bijwonen van een klimaatdemonstratie, zegt jurist Savannah Koomen, bedenker van De Groene Arbeidsovereenkomst, tegen de NOS.
Bedrijven vinden het wel complex om groene arbeidsvoorwaarden door te voeren omdat voordelen zoals fietsen, feestjes en kerstpakketten allemaal uit hetzelfde potje van de werkkostenregeling (WKR) moeten komen. Dat kan fiscaal duur uitpakken.