,,Het is vlees noch vis. De macro-economische signalen zijn niet al te best. Het lijkt erop dat de beurzen alleen stijgen met hulp van de centrale banken en dat is te mager. De markten zullen waarschijnlijk een lichte teruggang laten zien zonder al te dramatische koersbewegingen. Verder is het nog wachten op een reeks macrocijfers uit de VS”, aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,5 procent lager op 333,96 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 523,64 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tussen 0,4 en 0,7 procent.

Spaanse obligatieveiling

In Madrid daalde de beurs 0,9 procent ondanks een succesvolle Spaanse obligatieveiling. Spanje haalde 4,8 miljard euro op met de veiling van leningen met looptijden van 10 en 3 jaar. Vooraf werd gemikt op een bedrag van maximaal 4,5 miljard euro. De rente die het land moet betalen voor de 10-jarige lening bedroeg 5,67 procent, tegen 6,65 procent bij een eerdere vergelijkbare veiling.

Op macro-economisch vlak bleek dat de industriële activiteit in China in september voor de elfde maand op rij is gekrompen. In de eurozone lieten zowel de dienstensector als de industriesector in september opnieuw krimp zien. Ook bleek dat de Japanse export in augustus voor de derde maand op rij is gedaald, onder druk van een sterk afgenomen uitvoer naar China en de Europese Unie.

TomTom

Grootste daler in de AEX was navigatiebedrijf TomTom met een verlies van 3 procent. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 2,7 procent.

DSM bleef onveranderd. Het speciaalchemiebedrijf voert exclusieve gesprekken met Cargill over de overname van onderdelen van het Amerikaanse bedrijf. Het gaat om onderdelen die samen een omzet hebben van circa 45 miljoen euro per jaar.

De euro was 1,2948 dollar waard, tegen 1,3065 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De olieprijzen gingen verder omlaag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 91,24 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent goedkoper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl