De groei van de wereldeconomie komt dit jaar uit op het laagste niveau sinds de financiële crisis. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) verlaagde haar groeiverwachting voor de derde keer dit jaar.
De groei zal nu naar verwachting uitkomen op 2,9 procent, tegenover 3,6 procent in 2018. De meeste recente voorspelling uit mei ging nog uit van 3,2 procent mondiale groei dit jaar. In maart schroefde de denktank zijn ramingen ook al omlaag. Voor 2020 wordt gerekend op 3 procent groei.
Volgens de OESO zorgt de aanhoudende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China voor het laagste groeiniveau sinds 2009. Het risico ligt bovendien op de loer dat de lagere groei aanhoudt als overheden niet daadkrachtig optreden.
“Wat aanvankelijk nog tijdelijke handelsspanningen leken, blijken nu de nieuwe langetermijnstatus van handelsbetrekkingen”, zegt een OESO-econoom. De handelsgroei, die na de financiële crisis de aanjager was van economische groei, is sinds 2017 van 5 procent tot in de negatieve cijfers gezakt.
Het Centraal Planbureau (CPB) noemde vorige maand de “gure wind uit het buitenland” nog als risico voor de groei van de Nederlandse economie. Het bureau denkt dat de groei in Nederland dit jaar op 1,8 procent uitkomt, maar dat die in 2020 terugzakt naar 1,5 procent.
De OESO maakt zich ondertussen vooral zorgen over de groei in het Verenigd Koninkrijk. Die is volgens de organisatie nog altijd met onzekerheid omgeven. De Britse economie groeit dit jaar met 1 procent en met 0,9 procent volgend jaar, maar alleen als een akkoord met de Europese Unie wordt gesloten. In het geval van een no deal-Brexit belandt het Verenigd Koninkrijk in een recessie.
Lees meer over de economie:
- Als de hypotheekrente negatief wordt, verandert de hypotheekrenteaftrek dan in een boete? Dit zeggen de huidige wetten
- We kopen weer meer via internet, en dan vooral eten: supermarkten maken een opmars in online top-100
- Nederlanders somberen over de economie, maar de vraag is of we ook echt minder gaan uitgeven