Van Lanschot Bankiers heeft in 2013 meer inkomsten weten te halen uit commissies voor vermogensbeheer. De rente-inkomsten uit de kredietverlening stonden juist onder druk.

Van Lanschot heeft 2013 per saldo afgesloten met een positief nettoresultaat van 33,5 miljoen euro, zo maakte de Bossche vermogensbeheerder dinsdag bekend. Een jaar eerder stond onder de streep nog een verlies van 147 miljoen euro, dat grotendeels werd veroorzaakt door afschrijvingen.

Van Lanschot kondigde vorig jaar een koerswijziging aan. Het bedrijf, dat zich tot dan toe vooral profileerde als een bank voor rijkelui en familiebedrijven, wil zijn klantenkring verbreden door zijn diensten ook aan te bieden aan mensen met een kleinere beurs. De uitvoering van die strategie ligt volgens de bank op koers.

Meer inkomsten uit vermogensbeheer

Dit was ook te zien aan de ontwikkeling van de inkomstenstromen. Zo namen de provisie-inkomsten met 8 procent toe in 2013 tot 235 miljoen euro. “De instroom van discretionaire vermogensbeheermandaten van zowel particuliere als institutionele klanten is terug te zien in hogere beheerprovisies”, aldus de bank.

Het vermogen van de klanten van Van Lanschot groeide vorig jaar per saldo met 1,2 miljard naar 53,5 miljard euro. Het belegd vermogen nam daarbij toe, terwijl de spaargelden en deposito’s een daling lieten zien. Dat komt deels doordat klanten spaargeld gebruiken om schulden af te lossen. Ook wordt er dankzij de verbeterde marktomstandigheden weer meer belegd.

Voorzieningen op kredieten

De netto-rentebaten - het saldo van rente-inkomsten op verleende kredieten en rentekosten van spaargeld en andere schulden - namen met 8 procent af tot 214 miljoen euro.Dit kwam onder meer door de krimp van de kredietportefeuille. Klanten losten extra af op hypotheken en zakelijke- en vastgoedkredieten werden afgebouwd.

De economische tegenwind vertaalde zich vorig jaar opnieuw in hoge voorzieningen voor verliezen op met namelijk zakelijke leningen. Met 103,7 miljoen euro lagen die wel 10 procent lager dan in 2012. De risico's in de kredietportefeuille zijn volgens de bank ,,beheersbaar''. Topman Karl Guha zei in een toelichting dat de economie tekenen van verbetering toont, maar benadrukte dat het nog te vroeg is om van uitbundige groei te spreken.

In samenspraak met De Nederlandsche Bank (DNB) heeft Van Lanschot in het vierde kwartaal gedetailleerd onderzoek laten doen naar zijn portefeuille zakelijke kredieten en vastgoedleningen. Uit dat balansonderzoek, vergelijkbaar met het examen dat de grootste Europese banken verplicht moeten afleggen, is gebleken dat de kapitaalbuffers sterk genoeg zijn om ook onder nog zwaardere economische condities het hoofd boven water te houden.

Dividend Van Lanschot verrast analisten

Van Lanschot keert voor aandeelhouders een dividend uit van 0,20 euro per aandeel over 2013. Dit komt neer op 28 procent van de winst per aandeel van 0,71 euro.

Analist Albert Ploegh van ING noemde het dividend dat de bank wil uitkeren dinsdag "een verrassing". Met de winstuitkering onderstreept Van Lanschot volgens Ploegh het vertrouwen in de afbouw van de kredietportefeuille en het winstherstel. Zelf had hij verwacht dat er pas dividend zou worden uitgekeerd bij een kernkapitaalratio boven de 15 procent. Eind vorig jaar stond die op 13,9 procent.

De onderliggende nettowinst van 38,9 miljoen euro is hoger dan Ploegh had ingeschat. Dat was vooral te danken aan lagere kosten. De inkomsten waren volgens de analist aan de lichte kant. Hij handhaaft zijn hold-advies en koersdoel van 18 euro.

Ook Cor Kluis van Rabobank ziet het dividendvoorstel als een positief signaal. De onderliggende financiële resultaten zijn volgens hem wel wat lager dan verwacht. Ook hij behoudt zijn hold-advies, bij een koersdoel van 18,50 euro.

Het aandeel stond dinsdag om 10.15 uur 0,2 procent lager op 18,93 euro.

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl