Daarmee groeide de grootste economie van de wereld sterker dan in het voorgaande kwartaal. In die periode nam het bruto binnenlands product (bbp) met 2,6 procent toe op jaarbasis. De groei was echter iets minder sterk dan verwacht. Economen hielden gemiddeld rekening met een groei van 3,5 procent.
Over heel het jaar gemeten groeide de Amerikaanse economie met 2,9 procent. Daarmee was 2010 het eerste jaar met groei sinds 2007 en bereikte de Amerikaanse economie vorig jaar weer ongeveer de omvang van voor de recessie. In 2008 stabiliseerde de economie ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2009 werd een krimp van 2,6 procent gemeten.
Consumenten
De economische groei werd afgelopen kwartaal vooral gedreven door de uitgaven van consumenten. Die namen met 4,4 procent toe, dat was het hoogste tempo sinds het eerste kwartaal van 2006. Daarnaast leverde de internationale handel voor het eerst in een jaar tijd een positieve bijdrage. De export van de Verenigde Staten groeide met 8,5 procent, terwijl de import met bijna 14 procent daalde.
Economen waarschuwden echter dat de groei nog niet sterk genoeg is om iets te doen aan de hoge werkloosheid in de VS. Daarvoor moet de economische groei gedurende een langere periode hoger zijn dan 3 procent, veronderstellen zij.
Investeringen
Amerikaanse bedrijven nemen nog weinig nieuw personeel aan, maar leverden met hun investeringen in machines en nieuwe technologieën wel een positieve bijdrage aan de economie.
Doordat bedrijven tegelijkertijd de opbouw van hun voorraden bijna volledig stillegden, zetten ze echter ook een rem op de economische groei. Als de voorraden buiten beschouwing worden gelaten, groeide de Amerikaanse economie afgelopen kwartaal met ruim 7 procent. In de voorgaande anderhalf jaar was de voorraadvorming juist een van de belangrijkste drijvers achter het herstel van de Amerikaanse economie.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl