Consumenten hebben in augustus meer besteed aan goederen en diensten dan een jaar eerder. De totale consumptie van huishoudens lag in augustus 0,7 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In juli groeide de uitgaven nog met 0,8 procent, in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar.

Aan diensten gaven consumenten in augustus 0,5 procent meer uit. Vooral aan diensten als vervoer en communicatie werd meer besteed.

Consumenten gaven echter minder uit aan horeca-, recreatie- en cultuurdiensten dan een jaar eerder. Bestedingen aan diensten maken ruim de helft uit van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen door huishoudens.

Aan goederen gaven consumenten 2,7 procent meer uit dan een jaar geleden. Ze kochten vooral meer kleding, schoenen, spullen voor de woning en elektrische apparaten.

Aan voedings- en genotmiddelen werd echter 1,6 procent minder uitgegeven. Aan overige goederen, zoals energie en spullen voor persoonlijke verzorging, werd 2 procent meer uitgegeven.

Beurs beïnvloedt uitgaven van Nederlanders

De consumptie door huishoudens hangt onder meer samen met de verwachtingen van consumenten, de situatie op de arbeidsmarkt en de ontwikkeling van hun vermogen.

Het CBS merkt daarbij op dat de omstandigheden voor de consumptie in september gunstiger waren dan in augustus. Dat komt vooral door een grotere stijging van de aandelenkoersen. Ook waren industriële ondernemers positiever over hun toekomstige personeelssterkte en consumenten positiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden.

LEES OOK: Beeld Nederlandse economie verslechtert niet, maar opleving blijft uit