Door de coronacrisis groeien minder bedrijven door tot scale-up, ondernemingen met minstens tien werknemers die gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeien.
In 2019 groeiden 295 startups door tot scale-up, tegen 290 in het jaar ervoor, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit.
Vooral in crisistijd zijn succesvolle startups en scale-ups belangrijk voor de weerbaarheid en wendbaarheid van de Nederlandse economie.
De universiteit pleit voor intensievere steun voor deze groep bedrijven, die bijvoorbeeld gericht is op groei en niet op baanbehoud.
De toename van het aantal snelgroeiende bedrijven en het aantal startups dat doorgroeit, komt tot stilstand. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Volgens hen zette die ontwikkeling zich al in voor de coronacrisis.
In 2019 groeiden 295 startups door tot een zogeheten scale-up, tegen 290 in het jaar ervoor, zo blijkt uit ScaleUp Dashboard van de universiteit.
Het gaat om ondernemingen met minstens tien werknemers die gedurende drie jaar minstens 20 procent per jaar groeien.
Volgens het onderzoek waren er eind 2019 ruim 3.000 van dat soort bedrijven in Nederland, iets meer dan een jaar eerder. De scale-ups hebben volgens de Erasmus Universiteit Rotterdam in de afgelopen drie jaar bijna 232.500 banen gecreëerd.
'Scale-ups belangrijk voor weerbaarheid economie'
"Snelgroeiende bedrijven en succesvolle startups zijn zeer belangrijk voor de weerbaarheid en wendbaarheid van de Nederlandse economie, met name in crisistijd", zegt hoogleraar ondernemerschap Justin Jansen van de Erasmus Universiteit.
"Ondanks verschillende ondersteuningsmaatregelen en -programma’s, zien we daarvan geen duidelijke vertaalslag in het aantal snelgroeiende bedrijven", aldus Jansen.
Uit het ScaleUp Dashboard blijkt dat veel maatregelen in het Nederlandse groeibeleid te generiek zijn. De universiteit pleit voor de volgende drie verbeteringen.
De universiteit pleit onder meer voor intensievere ondersteuning, voor een langere duur, voor een selecte groep startups en scale-ups. Ook zou coronasteun meer moeten worden gericht op het aanjagen van groei en niet enkel op baanbehoud.
Lees meer over scale-ups:
- Hoe krijgt Nederland meer Picnics, Adyens en Takeaways? ‘Het vliegwiel dreigt nu te gaan draaien’
- Nederland heeft er met Mollie een unicorn bij – maar de dominantie van Amerikaanse en Chinese techreuzen blijft groot door Europese versnippering
- Fintech iBanFirst haalt €21 miljoen op in nieuwe kapitaalronde – MKB’ers kunnen straks rekeningen van verschillende financiële partijen koppelen
- Investeringsfonds Invest-NL van Wouter Bos stelt nog eens €100 miljoen aan overbruggingskrediet beschikbaar voor startups en scaleups