- De verkopen van Fairphone stagneerden in 2024. Het bedrijf verkocht slechts 3 procent meer smartphones dan het jaar ervoor. De omzet nam voor het tweede jaar op rij af.
- Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde impactrapport van de bouwer van modulaire telefoons.
- Het bedrijf noteerde een positieve EBITDA, na het jaar ervoor nog 20 miljoen euro verlies te hebben gedraaid.
- Lees ook: De Fairphone 5 is meer dan een duurzame smartphone: het is een technisch voorbeeld voor de wereld
Aanbieder van modulaire smartphones Fairphone zag zijn groei in 2024 stagneren. Het bedrijf verkocht ruim 103.000 telefoons, tegenover ruim 100.000 het jaar ervoor.
Dat is een groei van slechts 3 procent, blijkt uit het dinsdag gepubliceerde impactverslag van de smartphonebouwer. In 2022 wist het bedrijf nog 115.000 smartphones te verkopen, zoals te zien is in onderstaande tabel.
Omzet Fairphone opnieuw afgenomen
De omzet van Fairphone liep in 2024 voor het tweede jaar op rij terug, zo blijkt. Afgelopen jaar zette het bedrijf ruim 53 miljoen euro om. Het jaar ervoor bedroeg dit nog bijna 55 miljoen euro en in 2022 een kleine 59 miljoen euro.
Wel noteerde Fairphone afgelopen jaar een positieve EBITDA, oftewel de winst vóór rente, belasting, afschrijvingen en amortisatie. Dit bedrag bedroeg ruim 1,7 miljoen euro in 2024. In 2023 kampte Fairphone nog met een negatieve EBITDA van ruim -14 miljoen euro.
Cijfers over de nettowinst maakt Fairphone niet bekend. In 2023 noteerde het bedrijf nog 20 miljoen euro verlies, de eerste rode cijfers voor het bedrijf sinds 2019.
Het ging om een bewuste keuze, communiceerde Fairphone indertijd. Het bedrijf schreef in zijn toenmalige impactrapport hogere kosten te hebben gehad rondom "strategische investeringen" voor de Fairphone 4 en 5, marketing en het opbouwen van een nieuwe voorraad. Ook kampte het bedrijf met hogere kosten vanwege de inflatie en chiptekorten.
Gestegen inflatie en consolidatie smartphonemarkt
Fairphone zelf is tevreden met de cijfers voor 2024. Het bedrijf stelt zijn eigen verkoopdoelen te hebben overtroffen. Dat verkoopdoel lag op 100.000 verkochte Fairphone 3, 3+, 4 en 5-modellen, lager dan het aantal verkochte Fairphones in 2023.
Ook in 2023 verkocht Fairphone zo'n 100.000 telefoons, maar het verkoopdoel lag veel hoger op 170.000 stuks.
Dat Fairphone geen grote groei doormaakte in 2024, komt volgens het bedrijf door de gestegen inflatie en uitdagingen op de smartphonemarkt. Aangezien vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, consolideert de markt een beetje.
Toch wist de mondiale smartphonemarkt afgelopen jaar met 5 procent te groeien en de Nederlandse markt met ruim 4 procent, wat hoger is dan de 3 procent groei die Fairphone noteerde. De Europese smartphonemarkt groeide daarentegen met maar 1 procent in 2024.
Fairphone meldt afgelopen jaar 65 procent meer verkopen te hebben gedaan via verkoopkanalen van derden. Dankzij een samenwerking met grote retailers zijn de telefoons ook beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, wat inmiddels de grootste markt is voor Fairphone. Het bedrijf meldt ruim 40 procent van zijn verkopen in Duitsland te voltrekken.
De zakelijke verkopen van het bedrijf stegen afgelopen jaar zelfs met 50 procent, zo meldt het bedrijf. Grote bedrijven zoals Airbus en Schneider Electric kochten de telefoons in voor hun medewerkers, net als een trits Nederlandse gemeenten. Ook bracht Fairphone een van zijn modellen naar de VS, in samenwerking met een derde partij.
Fairphone meldt verder zijn CO2-emissies afgelopen jaar met bijna 50 procent te hebben teruggedrongen ten opzichte van 2022. Zo investeerde het bedrijf sterk in het verzamelen van zijn elektronisch afval, zodat dit gerecycled kan worden.
Fairphone mikt op groei in 2025
Voor 2025 schroeft Fairphone zijn groeidoelen weer lichtjes op naar 125.000 stuks. Het bedrijf mikt daarbij op een EBITDA van ruim 3,5 miljoen euro.
De relatief hoge prijs van de duurzame telefoons van Fairphone zou potentiële klanten kunnen afschrikken. Fairphone introduceerde daarom afgelopen jaar een minder uitgebreid, maar lager geprijsd Fairphone 5-model.
Eerder deze maand sprak het bedrijf in een statement de hoop uit te kunnen profiteren van de nieuwe aandacht voor Europese techproducenten. Dit naar aanleiding van de importheffingen waar de VS mee schermen.
"We merken dat er in Europa steeds meer interesse is in eerlijke alternatieven op techgebied", schreef het bedrijf. "Zeker als die ook nog eens van hoge kwaliteit zijn. Als het huidige politieke klimaat ertoe leidt dat mensen kritischer kijken naar hoe hun elektronica wordt gemaakt en wie daar beter van wordt, dan zien wij dat als iets positiefs."