De Duitse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van de voorgaande periode. Dat maakte het federale statistiekbureau vrijdag bekend op grond van een eerste raming.

Het groeicijfer komt exact overeen met de gemiddelde verwachting van economen. In het derde kwartaal groeide de grootste economie van de eurozone ook al met 0,3 procent. Over heel 2015 is het bruto binnenlands product (bbp) met 1,7 procent toegenomen.

Met name een sterkere binnenlandse vraag hielp de Duitse economie vooruit in de laatste maanden van 2015. Vooral de overheidsuitgaven stegen sterk, terwijl de private consumptie licht toenam. Ook de investeringen zaten stevig in de lift, met name in de bouw.

Export krijgt een tik

De internationale handel had in het vierde kwartaal juist een drukkend effect op de economische groei. De uitvoer van goederen lag lager dan in de voorgaande periode. De invoer nam eveneens af, maar minder sterk dan de export.

Volgens ING-econoom Carsten Brzeski tonen de cijfers aan dat de Duitse economie tegen een stootje kan. De groei is niet langer afhankelijk van de export, maar wordt ook gedragen door de binnenlandse vraag.

Duitsland wacht moeilijk jaar

Brzeski ziet dit jaar evenwel genoeg beren op de weg voor de Duitse economie. Naast de politieke onzekerheid rond de vluchtelingencrisis kunnen de groeivertraging in zowel China als de Verenigde Staten en de malaise op de oliemarkt een rem zetten op verdere groei.

De econoom ziet parallellen tussen de Duitse economie als groeimotor van Europa en voetbalclub Bayern München. ,,Op het eerste gezicht lijken zij allebei indrukwekkend en foutloos te presteren. Maar bij nader inzien zijn de laatste tijd zwakheden blootgelegd die de risico's aanzienlijk hebben vergroot.''

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl