In de top tien van landen met de meeste inwoners wereldwijd zullen tot het eind van de eeuw forse verschuivingen optreden. China verliest de eerste plek aan India en verder wordt een onstuitbare opmars van Afrika voorspeld. Bevolkingsgroei zal er dus voor zorgen dat de wereld er de komende decennia heel anders uit komt te zien.
Volgens het ‘World Population Prospect‘ van de Verenigde Naties zal India in het jaar 2100 maar net iets meer inwoners hebben dan de bijna 1,4 miljard inwoners nu, maar zal China sterk krimpen in bevolkingsomvang.
China telt momenteel 1,44 miljard inwoners en zal volgens de voorspellingen van de VN de komende tachtig jaar terugvallen naar 1,06 miljard inwoners.
In 2100 zullen vier landen verdwenen zijn uit de top tien: Brazilië, Bangladesh, Rusland en Mexico. Zij worden vervangen door vier Afrikaanse landen: de Democratische Republiek Congo, Ethiopië, Tanzania en Egypte. Aan het eind van de eeuw zal de helft van het aantal baby’s wereldwijd in Afrika geboren worden.
Bevolkingsgroei: half miljard mensen erbij in Nigeria
De in absolute zin grootste bevolkingsgroei zal de komende tachtig jaar plaatsvinden in Nigeria: van de huidige 206 miljoen inwoners naar 733 miljoen in 2100. Nigeria stijgt dan ook ten koste van de Verenigde Staten van de vierde naar de derde plaats.
Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, geeft een overzicht van de ontwikkelingen tussen 1950 en 2100 in de top 10 van de grootste landen qua bevolking. Nederland valt ver buiten de top 10, maar is als extraatje toegevoegd.
Volgens de voorspellingen van de VN telt Nederland in 2100 zo'n 16 miljoen inwoners, tegen 17 miljoen inwoners anno 2019.
De prognose van de VN, zoals weergegeven in de grafiek, wijkt overigens nogal af van die van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Eerder deze maand kwam het CBS met de voorspelling dat de Nederlandse bevolking in 2039 zal zijn gegroeid tot 19 miljoen en in 2060 nog iets boven de 19 miljoen inwoners zit. Dat is bijna twee miljoen inwoners meer dan volgens de prognoses van de VN voor de komende veertig jaar.
Het CBS erkent overigens dat er een flinke onzekerheidsmarge zit in de prognoses voor de bevolkingsgroei. Zo is de groei van de bevolking in Nederland die het CBS voorspelt, sterk afhankelijk van aannames over migratie. Het statistiekbureau verwacht dat er per saldo de komende decennia fors meer immigranten komen vergeleken met mensen die Nederland verlaten.