De Chinese spelletjesmagnaat Zhou Yahui moet bijna een kwart van zijn bedrijf, ofwel 1,1 miljard dollar, afstaan aan zijn ex. Het is bij lange na nog niet eens de duurste echtscheiding in de Chinese geschiedenis.

De Chinese miljardair Zhou Yahui heeft bijna een kwart van zijn online gaming-bedrijf Beijing Kunlun Tech moeten afstaan aan zijn ex, zo maakte de Financial Times donderdag bekend. Het belang in aandelen, dat 1,1 miljard dollar aan beurswaarde vertegenwoordigt, is toegewezen door een rechter in Beijing in de echtscheidingszaak tussen Zhou en zijn voormalige echtgenote Li Qiang.

Zhou werd bekend in het westen toen Kunlun Tech begin dit jaar voor 155 miljoen dollar 60 procent kocht van de Amerikaanse gay dating app Grindr. Daarmee volgde hij het voorbeeld van andere Chinese bedrijven als Baidu en Alibaba, die belangen namen in respectievelijk Uber en Tango. Met een gezamenlijke waarde van 3,5 miljard dollar stonden Zhou en Li eerder dit jaar nog op nummer elf op de miljardairslijst Hurun Report.

Zhou begon Kunlun Tech als student aan Tsinghua University, de beste bèta- en technologie-opleiding van China.

Selfmade miljardairs

Kostbare echtscheidingen zijn een natuurlijk uitvloeisel van de opmars van selfmade miljardairs in Azië. De scheiding van Li is bij lange na nog niet eens de kostbaarste in de geschiedenis van het continent.

Mediamagnaat Rupert Murdoch schikte de scheiding van Anna Torv, zijn Australische echtgenote gedurende 32 jaar, in 1999 voor 1,7 miljard dollar. En de Hongkongse vastgoedmagnate Wu Yajun nam in 2012 voor twee miljard dollar afscheid van haar man. Die schikking kostte Wu haar titel rijkste vrouw van China.

Gemeenschap van goederen

Het Chinese echtscheidingsrecht rekent al het vermogen dat beide partners sinds hun huwelijk individueel vergaren tot de gemeenschap van goederen, maar laat al hun daarvoor vergaarde bezittingen daarbuiten, in tegenstelling tot wat bijvoorbeeld in de VS gebruikelijk is. In China neemt het aantal echtscheidingen de laatste jaren sterk toe: van 1,7 procent van de bevolking in 2008 naar 2,8 procent in 2015.

Andere peperdure echtscheidingen, aldus een lijst van Business Insider, waren die van Formule 1-baas Bernie Ecclestone en zijn twee koppen langere fotomodel Slavica in 2008 (één tot 1,2 miljard dollar), Adnan en Soraya Kashoggi in 1974 (874 miljoen dollar) en Mel en Robyn Gibson in 2009 (425 miljoen dollar).

De echtscheidingsquote aller tijden komt voor rekening van zanger Neil Diamond. Toen die in 1994 150 miljoen dollar meegaf aan zijn ex Murphy na 25 jaren huwelijk, was zijn commentaar: "Zij was het waard tot op de laatste cent."

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl