Griekenland wil zich via een overbruggingskrediet verzekeren van voldoende financiering om het tot en met juni uit te kunnen zingen. Tegen die tijd hoopt premier Alexis Tsipras nieuwe afspraken te hebben gemaakt met zijn internationale schuldeisers, zei hij zondag in het Griekse parlement.
Tsipras kwam twee weken geleden aan de macht nadat de Grieken zich bij de parlementsverkiezingen massaal tegen enorme bezuinigingen van de afgelopen jaren hadden gekeerd. Hij zei zondag dat zijn campagnebelofte om een betere deal te sluiten voor de Grieken “onherroepelijk” is.
Eind deze maand loopt het Europese steunprogramma voor Griekenland af. Tsipras weigert vooralsnog de gemaakte afspraken te verlengen, omdat zijn regering dan alsnog verder moet bezuinigen. Andere leiders in de eurozone, waaronder eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, hebben evenwel al laten weten weinig heil te zien in tijdelijke oplossingen, waaronder een overbruggingskrediet eveneens zou vallen.
Varoufakis: vertrek Griekenland uit euro einde muntunie
De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei zondag in een interview met de Italiaanse zender RAI dat als Griekenland uit de euro wordt gezet, meerdere Europese landen zullen omvallen en de muntunie uiteen valt. Hij wil dat de eurozone het Griekse schuldenprobleem en de terugbetalingsvoorwaarden herziet.
Volgens Varoufakis is Italië het eerste land dat dan in problemen zal komen: “Laten we eerlijk zijn, de schuld van Italië is onhoudbaar”, zei hij. Zijn Italiaanse evenknie Pier Carlo Padoan noemt die opmerking “misplaatst”. Volgens hem helpt Italië juist mee aan de Europese oplossing van het Griekse probleem, op basis van “wederzijds vertrouwen”.
Lees ook
Deze verkiezingsbeloften brak de Griekse regering al, maar is het genoeg?
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl