Twee Griekse ambtenaren die in 2009 met een uzi hun burgemeester van het leven beroofden, staan drie jaar na hun veroordeling nog steeds op de loonlijst van de gemeente waar zij voor werkten.
Dat schrijft de Wall Street Journal. Dat het duo officieel nog niet is ontslagen, illustreert het gebrek aan daadkracht van de Griekse overheid om de broodnodige hervormingen door te voeren. Die hervormingen zijn onderdeel van de voorwaarden om opnieuw in aanmerking te komen voor noodkrediet.
Boekhouders Savvas Saltouridis en Iokeim Monos waren verdachten in een verduisteringszaak. Daarom besloten zij de burgervader van het bergdorp Pangaio, Triantafyllos Koukoudis, dood te schieten om de zaak in de doofpot te stoppen.
Gat
Toen accountants in de administratie van Pangaio een gat van 700 duizend euro ontdekten, bood boekhouder Monos de burgemeester aan te helpen bij het dichten van het gat. Hij kende iemand bij wie het bedrag kon worden geleend. Toen de burgemeester op de afgesproken plek -een afgelegen parkeerplaats – arriveerde, werd hij door Saltouridis doodgeschoten.
Monos werd voor medeplichtigheid veroordeeld tot een gevangenisstraf van zestien jaar, Saltouridis kreeg levenslang. De verdachten gingen na hun veroordeling in hoger beroep, dat nog moet worden behandeld.
Toezicht
Internationale waarnemers roepen Griekenland op het ambtenarenbestand op te schonen. Duizenden ambtenaren die niet geschikt zijn, moeten worden ontslagen. Volgens de Griekse regering staan momenteel 2.100 ambtenaren onder toezicht, waarvan circa de helft wordt beschuldigd van criminele activiteiten.
Om politiek invloed in het functioneren van overheidsinstanties te voorkomen, genieten Griekse ambtenaren permanente baangarantie. In de praktijk heeft het iets anders uitgepakt. Doordat Griekse politici hun vrienden en familie baantjes bij de overheid toebedeelden, staan er nu veel incompetente ambtenaren op de loonlijst die bovendien niet kunnen worden ontslagen.
Internationale kredietverleners roepen Griekenland al een tijd op deze praktijk te veranderen. Binnenkort gaan ze op bezoek in Athene om te controleren of Griekenland de noodzakelijke hervormingen in het gewenste tempo doorvoert. Tot nu toe is de trojka wel te spreken over de bezuinigingen maar niet over de hervorming van de publieke sector.
Dieper hervormen
Onlangs schreef het IMF, onderdeel van de trojka die bepaalt of Griekenland in aanmerking komt voor nieuwe noodkredieten, dat het land 'de publieke sector veel dieper moet hervormen'.
Hoewel Griekse politici - bang voor electorale gevolgen - de hervormingen lang op een laag pitje lieten staan, komt daar sinds afgelopen zomer langzaam verandering in. Minister-president Antonio Samaras sloot toen de publieke omroep, waardoor ruim 2.500 banen verdwenen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl