De vluchtelingencrisis drukt zwaar op de economie van Griekenland en het land heeft forse hulp van buitenaf nodig om de gevolgen te ondervangen. Dat staat in een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) over de Griekse economie.
De meeste vluchtelingen die het afgelopen jaar naar Europa trokken maakten vanuit Turkije de oversteek naar een van de Griekse eilanden. “Griekenland heeft aanzienlijke hulp nodig om deze nieuwe uitdaging het hoofd te bieden”, zei secretaris-generaal Angel Gurria van de OESO. “Geen enkel land kan deze uitdaging in zijn eentje aan.”
Financiële problemen Griekenland
Griekenland kampte al met de gevolgen van de strenge bezuinigingen die de afgelopen jaren moesten worden doorgevoerd. Die bezuinigingen waren een voorwaarde voor de financiële noodhulp die de Grieken ontvingen van de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.
Volgens de OESO beginnen de hervormingen hun vruchten af te werpen, maar moet er nu meer worden gedaan om de armsten in de samenleving te ondersteunen. De OESO pleit onder meer voor de invoering van een minimuminkomen voor arme huishoudens en maaltijden op scholen in arme regio’s op de korte termijn. Op de middellange termijn moet er ook sociale woningbouw komen, maar zolang dat nog niet is gebeurd, moet er gerichte hulp komen om daklozen te helpen en de druk van hoge woonlasten te verminderen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl