Griekenland is één van de populairste vakantiebestemmingen. Zo’n 600 tot 700 duizend Nederlanders vliegen jaarlijks naar het Zuid-Europese land. Maar door de schuldencrisis wachten veel mensen met boeken. Waarom zou je wel of juist niet naar Griekenland gaan, nu het onzeker is of Griekenland in de eurozone blijft?
Het spant erom de komende dagen. Een akkoord tussen de Griekse regering en diens schuldeisers lijkt verder weg dan ooit. Nu Athene hoogstwaarschijnlijk geen verlenging krijgt van het steunprogramma dat dinsdag afloopt, is de kans groot dat Griekenland oude leningen niet kan terugbetalen.
Als Griekenland officieel wanbetaler wordt, hoeft dat niet meteen te betekenen dat het land uit de eurozone valt. Maar een scenario waarbij de in- en uitstroom van euro’s via Griekse banken wordt geblokkeerd, is wordt dan wel reëel.
Het bevriezen van Griekse banktegoeden heeft tal van praktische gevolgen voor Grieken die niet bij hun bankrekening kunnen. Maar ook vakantiegangers merken de gevolgen. Dat kun je zo wel positief als negatief zien.
Griekse vakantie: 3 redenen om niet te gaan
1. Brandstoftekort
Griekenland zit financieel dusdanig klem dat de overheid wil voorkomen dat veel geld het land uitstroomt. Spaarders hebben al tientallen miljarden van Griekse banken gehaald.
Als de crisis uit de hand loopt, kan de regering het bedrag dat individuen naar het buitenland mogen overmaken of meenemen beperken, via zogenoemde kapitaalcontroles. Dat raakt ook brandstofimporteurs, die ineens moeilijker aan euro's kunnen komen. Daardoor zal de levering van motorbrandstoffen aan Griekse bedrijven worden opgeschort of in ieder geval vertraging oplopen. Het gevolg: de prijzen aan de pomp stijgen. En in het ergste geval is er een brandstoftekort. Want Griekenland importeert meer dan 99 procent van de olie die het gebruikt.
Wie dus plannen heeft om een auto in Griekenland te huren tijdens de vakantie, kan bij het uit de hand lopen van de financiële perikelen voor onaangename verrassingen komen te staan.
2. Vluchtelingen op het strand
Na Italië is Griekenland de belangrijkste bestemming van de bootvluchtelingen op de Middellandse Zee. Op het populaire vakantie-eiland Kos zijn de afgelopen twee maanden zo'n 6.000 Syriërs en Afghanen aangekomen. De vakantie van sommige Britten is daardoor verpest, schreef de Daily Mail. "We komen hier al bijna tien jaar. We houden ervan om lekker te eten, te drinken en te ontspannen", zegt Anne Servant uit Manchester. "Maar dit keer is de sfeer anders. Het is hier nu vies en rommelig. En het is ongemakkelijk. Ik ga niet op een terrasje zitten als mensen naar je zitten te kijken."
Maar niet iedereen klaagt. De 50-jarige Limburgse Ingrid Peeters, die al meer dan 25 jaar op het Griekse eiland Lesbos komt, koopt speelgoed en levensmiddelen voor de vluchtelingen en deelt het uit, vertelde ze aan De Telegraaf. "Als mensen mij zeggen dat ze niet goed worden van al die vluchtelingen, dan zeg ik altijd: als jij er al niet lekker van wordt, kun je wel nagaan hoe die vluchtelingen zich voelen."
3. Pinautomaat geblokkeerd
Als Griekenland met kapitaalblokkades te maken krijgt en Griekse banken worden afgesloten, is het vermoedelijk niet meer mogelijk om geld op te nemen via pinautomaten. Of er komt een limiet op het bedrag dat je kunt pinnen, zoals twee jaar geleden in Cyprus.
Reisbrancheorganisatie ANVR raadt daarom aan om voldoende geld mee te nemen om de hele vakantie mee door te komen. Maar niet iedereen reist graag met zoveel cash op zak.
Net als de ANVR waarschuwt het ministerie van Buitenlandse Zaken ervoor dat het wellicht niet mogelijk is om in Griekenland te pinnen en dat mogelijk ook niet meer met creditcards kan worden betaald. "Zorg daarom voor voldoende contant geld om alle kosten van uw verblijf in Griekenland tot uw terugkeer te dekken, ook onverwachte kosten", luidt het advies. Ook is het verstandig om een goede verzekering af te sluiten zodat onverwachte uitgaven zijn gedekt.
Griekse vakantie: 3 redenen om wel te gaan
1. Euro's meer waard
Contant betalen is straks misschien noodzakelijk in Griekenland, doordat euro's schaarser zijn, is het geld dat jij meebrengt wel iets meer waard. Dus sla je slag.
2. Gunstige deals hotels en huisjes
Toeristen boeken steeds later hun vakantie, vertellen touroperators aan het Financieele Dagblad. Wie de komende maanden nog weg wil, zal Griekenland waarschijnlijk overslaan. Zeker nu het land steeds dichter bij een vertrek uit de eurozone en een mogelijk bankroet komt.
Maar dit biedt ook kansen voor koopjesjagers. Reisbureaus en hotels zullen mooie deals hebben om toch toeristen te lokken. Zo kun je extra voordelig op vakantie.
3. Mooie stranden en mooi weer
Ook als het land half buiten de euro hangt, blijft Griekenland een fantastisch vakantieland met mooie stranden, een helderblauwe zee en duizenden eilanden. Door de rijke geschiedenis zijn er genoeg bezienswaardigheden. En natuurlijk is het weer stukken beter dan in Nederland, met warme en droge zomers en op de eilanden een verkoelend windje.
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl