Miljonairs verhuizen steeds vaker naar een ander land, meldt Bloomberg. Vaak vanwege belastingvoordelen of om te ontsnappen aan economische of politieke spanningen in hun thuisland.
In totaal verhuisden in 2018 zo’n 108.000 miljonairs naar een ander land. In 2017 waren dat er nog 95.000, blijkt uit cijfers van New World Wealth (NWW).
“De rijken op aarde hebben tegenwoordig geen vast land meer”, zei Reaz H. Jafri van Withers Worldwide in 2017 al tegen The New York Times. Zijn bedrijf helpt rijke mensen zich elders te vestigen. “Ze vinden niet dat hun succes afhankelijk is van één land, maar voortkomt uit hun eigen zakelijk inzicht. Het is ongelooflijk hoe mobiel de echt rijken zijn.”
Australië is op dit moment de topbestemming voor de allerrijksten, gevolgd door de VS, Canada en Zwitserland.
Veel rijke buitenlanders kiezen voor Australië vanwege de lage misdaadcijfers en algemene veiligheid en het ontbreken van een erfbelasting, zoals in Europa en de Verenigde Staten wel het geval is
Opvallend genoeg trekken in Europa vooral de landen die het hardst getroffen zijn door de eurocrisis nu miljonairs aan. Behalve Zwitserland op de 4e plek, staan alleen Griekenland, Spanje en Portugal in de top twaalf die NWW heeft opgesteld.
Landen als China, Rusland en Groot-Brittannië raken juist miljonairs kwijt. In het geval van de Britten komt dat naar alle waarschijnlijkheid door alle onzekerheid rondom de Brexit, schrijft Bloomberg.
Dit zijn de populairste 12 nieuwe vestigingslanden voor miljonairs van over de hele wereld:
12 (gedeeld). Spanje staat bekend als topbestemming voor bedrijven en dat maakt het land ook aantrekkelijk voor miljonairs.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 1.000
Spanje werd onlangs gerangschikt als een van de beste landen ter wereld om zaken te doen en ook voor het aantrekken en ontwikkelen van talent. Dat kan mogelijk verklaren waarom er zich zoveel miljonairs vestigen vanuit het buitenland.
12 (gedeeld). Griekenland is altijd al een populaire vakantieplek geweest voor de superrijken, maar nu gaan ze er ook steeds vaker echt wonen.
Nieuwe miljonairs in 2018: 1.000
Griekse eilanden als Mykonos zijn al heel lang populaire vakantieplekken voor de superrijken. Nu de economie zich na jaren van diepe ellende aan het herstellen is, mag het geen echte verrassing heten dat miljonairs zich aangetrokken voelen tot de vele wonderschone eilanden die Griekenland rijk is.
12 (gedeeld). De veiligheid en het heerlijke klimaat maken van Portugal een aantrekkelijke bestemming voor miljonairs.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 1.000
Portugal is volgens de 2017 Global Peace Index het op twee na veiligste land ter wereld en dat maakt het heel aantrekkelijk voor miljonairs.
Ook het zachte klimaat helpt me. "Portugal is het Miami van Europa aan het worden", zei Ricardo Costa, de baas van internationaal vastgoedbedrijf Luximo's, in 2018 tegen The New York Times.
12 (gedeeld). Israël, en dan vooral Tel Aviv, is een hotspot geworden voor tech-startups en luxe vastgoed.
Nieuwe miljonairs in 2018: 1.000
Het economische en technologische centrum van Israël is Tel Aviv. Dat is een hotspot geworden voor de superrijken, constateerde Marissa Perino van Business Insider eerder al.
Door de instroom van techmiljonairs in de afgelopen jaren zijn de huizenprijzen in het luxe segment flink omhoog gegaan en heeft het toch al bruisende nachtleven van Tel Aviv een flinke boost gekregen.
12 (gedeeld). Singapore heeft bijna de laagste vennootschapsbelasting ter wereld.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 1.000
Als een van de duurste steden ter wereld wonen er naar schatting 44 miljardairs in Singapore en vele malen meer miljonairs.
De vennootschapsbelasting van 17 procent behoort tot de laagste ter wereld en daarmee heeft Singapore volgens The Straits Times de reputatie verworden van belastingparadijs voor internationale miljonairs en miljardairs.
12 (gedeeld). Nieuw Zeeland heeft de laatste jaren veel techmiljonairs verwelkomd en een aantal van hen ziet het als laatste vluchtplek voor 'doomsday'.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 1.000
Ondernemers en techmiljonairs uit Silicon Valley lijken Nieuw-Zeeland te zien als laatste schuilplek voor "doomsday", de dag des oordeels. Zo heeft mede-oprichter Peter Thiel van Paypal bijvoorbeeld een landgoed gekocht en daar ondergrondse bunkers en schuilkelders gebouwd.
6 (gedeeld). De Caribische eilanden staan al heel lang bekend als belastingparadijzen voor de rijken en in veel Caribische landen kunnen miljonairs ook een paspoort kopen.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 2.000
Al tijdenlang zijn de Caribische eilanden erg aantrekkelijk voor miljonairs en miljardairs. Dat komt volgens Consultancy Latin America vooral door de belastingvoordelen en de strenge privacywetgeving.
De allerrijkste 1 procent van de wereld heeft er de laatste jaren ook steeds meer paspoorten gekocht. Gemiddeld kost dat zo'n 100.000 dollar.
6 (gedeeld). De Verenigde Arabische Emiraten staan bekend om de veiligheid, het goede zakelijke klimaat en de enorme luxe.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 2.000
De Verenigde Arabische Emiraten trekken zoveel miljonairs aan vanwege de "veiligheid, bedrijfsvriendelijke omgeving en de hoogwaardige infrastructuur", stelt Gulf News.
In de grootste stad Dubai staat het meeste luxe hotel ter wereld: het 1 miljard dollar kostende Burj Al Arab, dat ook wel het eerste zevensterrenhotel ter wereld wordt genoemd en minimaal 1.500 dollar per nacht kost.
4. Zwitserland is beroemd vanwege zijn banken en de lage belastingen voor buitenlandse bedrijven.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 3.000
Zwitserland staat al heel lang bekend als belastingparadijs voor de superrijken - deels vanwege de lage belastingen voor buitenlandse bedrijven en ook vanwege het hele goede bankensysteem.
Het is ook een van de duurste landen ter wereld om te wonen en herbergt ook de allerduurste school ter wereld.
3. De inkomensbelasting in Canada is lager dan die in de Verenigde Staten en rijke buitenlanders kunnen er een paspoort krijgen in ruil voor investeringen.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 4.000
Noah Smith van Bloomberg schreef afgelopen februari dat een aantal rijke Amerikanen naar Canada zullen verhuizen als de Democraten de presidentsverkiezingen en het Congres winnen en de belastingen voor de allerrijksten gaan verhogen.
Het toptarief van de inkomstenbelasting is in Canada lager dan die in de VS. Ook kunnen rijke buitenlanders via regelingen als het Quebec Immigrant Investor Program het staatsburgerschap krijgen. Daarvoor is een vermogen van minimaal 1,6 miljoen dollar nodig en investeringen in Quebec ter waarde van 800.000 dollar in vijf jaar tijd.
2. De Verenigde Staten is dankzij alle technologie, media, entertainment en financiële bedrijven een absolute topbestemming voor miljonairs en miljardairs.
Aantal nieuwe miljonairs in 2018: 10.000
De populairste steden voor miljonairs die zich in de VS vestigen zijn New York, Los Angeles, Miami en San Francisco.
De VS blijven een topbestemming voor de rijken van de wereld vanwege de "status als economische wereldleider" en de hoogwaardige technologie, financiële dienstverlening, media en entertainment.
Ook speelt volgens New World Wealth mee dat het een Engelstalig land is. Bijna alle rijke mensen van waar dan ook ter wereld spreken Engels als eerste of tweede taal.
1. Australië kent weinig criminaliteit, heeft een groeiende economie, een warm klimaat en geen erfbelasting.
Nieuwe miljonairs in 2018: 12.000
Volgens New World Wealth is Australië populair bij miljonairs vanwege de lage misdaadcijfers, de groeiende economie, het klimaat en omdat het een Engelstalig land is.
De allerrijksten kiezen net iets vaker voor Australië dan de VS vanwege de betere gezondheidszorg, het ontbreken van erfbelasting en de veiligheid.
Lees meer over miljonairs en miljardairs:
- Het kleine Balkanland Montenegro telt 64 miljonairs en is een ‘verscholen’ vakantieoord voor ‘s werelds miljardairs
- In 3 stappen miljonair, volgens een vroege pensionado die 100 miljonairs interviewde
- Zo geven miljardairs als Jeff Bezos en Mark Zuckerberg hun geld uit – privéjets, vastgoed, sportclubs en goede doelen