Griekenland kan met zijn huidige middelen nog tot 8 april vooruit. Daarna is nieuwe steun nodig om een bankroet van het land te voorkomen.
Dat stelt de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung zondag op basis van berekeningen van de Europese Commissie.
Deskundigen in Brussel rekenen er volgens de krant op dat de Griekse overheid eind deze maand nog de ambtenarensalarissen kan betalen, mede dankzij een beroep op geld van staatsbedrijven, pensioenfondsen en uit de kassen voor sociale voorzieningen.
Na 9 april wordt de situatie echter kritiek. Dan moet opnieuw een flink bedrag (467 miljoen euro) worden terugbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds, terwijl voor ruim 2 miljard euro aan kortlopende leningen aflopen.
Tsipras heeft twee weken om te leveren
De situatie geeft de regering van premier Alexis Tsipras twee weken de tijd om de eurolanden te overtuigen van haar wil om de Griekse economie verder te hervormen. Op die manier kan een nieuwe uitbetaling van de eerder beloofde noodkredieten worden veiliggesteld.
De Grieken beloofden donderdagnacht, na een spoedoverleg rond de Europese top in Brussel, binnen enkele dagen met specifieke voorstellen voor hervormingen te komen. Die plannen worden beoordeeld door de internationale geldschieters van het land. Pas als zij instemmen, kunnen er weer nieuwe leningen worden verstrekt. De eurogroep, het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden, kan als het nodig is snel bij elkaar komen om hierover besluiten te nemen.
Daarmee werd het akkoord dat de nieuwe Griekse regering en de andere eurolanden op 20 februari sloten herbevestigd. Sinds dat akkoord is er echter nauwelijks vooruitgang geboekt en is de onzekerheid over de toekomst van Griekenland alleen maar gegroeid.
Spaanse minister: eerst hervormen, dan pas geld
Griekenland krijgt pas geld van de eurolanden als de beloofde economische hervormingen daadwerkelijk zijn ingevoerd, zei de Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos in een zondag gepubliceerd interview met de Britse krant Financial Times.
Volgens De Guindos zijn plannen alleen onvoldoende. De eurolanden eisen volgens hem bewijs dat de hervormingen echt worden ingevoerd.
,,We zullen zien of de lijst met hervormingen voldoet', zei hij tegen Financial Times. ,,Maar er komt geen uitkering voordat de hervormingen zijn goedgekeurd en ingevoerd.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl