Griekenland heeft mogelijk wel 10 miljard euro extra nodig. De overeengekomen internationale kredieten om het land uit de schuldencrisis te trekken zijn niet toereikend.

Dat zegt een hoge beambte van de Europese Commissie in Brussel met wie de Duitse krant Süddeutsche Zeitung heeft gesproken.

Onmiddellijk na de zomervakantie moeten de landen van de eurozone bijeenkomen om snel het Griekse herstelprogramma verder te financieren. Als er dan niet wordt besloten meer geld in het programma te steken, dreigen nieuwe tekorten in het land, die kunnen oplopen tot 10 miljard euro.

‘Cijfers kloppen niet’

De woordvoerder van Europees commissaris Olli Rehn (monetaire zaken en de euro) zei woensdag dat er mogelijk eind 2014 een “relatief klein” financieringsgat kan ontstaan. Dat zou kunnen liggen tussen 2,8 tot 4,6 miljard euro, aldus de zegsman. De cijfers van 10 miljard euro kloppen dus niet, onderstreepte hij.

Hij zei dat het programma voor de komende 12 maanden volledig gefinancierd is. Bovendien bestaat de kans dat er geld dat bestemd is voor het versterken van banken, overblijft. Deze meevaller kan dan ingezet worden, aldus de woordvoerder. In de herfst moet dit duidelijk zijn.

IMF kan afhaken

De krant meldt niet welke EU-functionaris het sombere scenario heeft geschetst en hoe de nieuwe tekorten zouden ontstaan. Wel wijst de Süddeutsche erop dat een van de cruciale crediteuren, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), gedwongen kan worden af te haken, als in september niet duidelijk wordt dat het met de Griekse financiën goed blijft gaan, ook na halverwege 2014.

Het huidige noodhulpplan loopt 30 juni 2014 af. Het IMF mag van zijn statuten geen geld lenen aan landen waarvan de financiering niet voor minstens de komende 12 maanden is gegarandeerd.

In de huidige plannen zou het IMF Griekenland tot 2016 met krediet terzijde staan en enkele eurolanden, inclusief Duitsland, hebben hun hulpvaardigheid verbonden aan die van het IMF. Het IMF speelt mede op aandringen van Nederland een belangrijke rol in het bestrijden van de schuldencrisis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl