Griekenland heeft zijn rekening van 750 miljoen euro bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) grotendeels voldaan door te putten uit een noodreserve die het land bij het IMF zelf aanhoudt.

Dat bevestigde het Griekse ministerie van Financiën dinsdag.

Griekenland voldeed de rekening bij het IMF maandag. Daarvoor werd ongeveer 650 miljoen euro gehaald uit de reserve die het land, net zoals andere landen, heeft bij het IMF. Daarnaast werd circa 100 miljoen euro uit de kasreserves van de overheid gehaald.

Feitelijk heeft Griekenland dus 100 miljoen euro zelf afgelost. De rest van het bedrag komt uit een ander IMF-potje. Kwestie van broekzak-vestzak.

Financiële problemen

Griekenland zit in grote financiële problemen, doordat het al maanden geen nieuwe leningen meer heeft gekregen van de eurolanden en het IMF. De Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis noemde de benarde kaspositie van het land maandag “vreselijk urgent”.

Gevreesd wordt dat Griekenland binnenkort niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen als er geen akkoord over verdere noodsteun wordt bereikt met de rest van de eurolanden.

Aanmaning eurogroep

Maandag kreeg Griekenland zowel een aanmoediging als een aanmaning van de andere eurolanden. Die zijn voorzichtig positief over de voortgang in de onderhandelingen over hervormingen in ruil voor financiële steun. Aan de andere kant moet er nog veel meer worden gedaan om tot een akkoord te komen en voordat Griekenland weer geld krijgt overgemaakt.

Maandag was er overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep). Na afloop werd een korte verklaring uitgebracht waarin de eurolanden de stappen van Griekenland verwelkomen in het bespoedigen van het onderhandelingsproces, met als doel om "tijdig" tot een snelle afronding te komen. Aan de andere kant wijst de eurogroep erop dat "meer tijd en inzet noodzakelijk zijn om alle verschillen te overbruggen".

Voortgang is er volgens Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische en monetaire zaken) geboekt in de onderhandelingen over aanpassing van btw-tarieven. Op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt moet nog meer worden gedaan.

7 miljard aan leningen

De onderhandelingen tussen de experts van de geldschieters en Griekenland lagen lange tijd stil, maar sinds enkele weken wordt er daadwerkelijk gesproken. Op de plank ligt nog steeds circa 7 miljard euro aan eerder toegezegde leningen. Zonder akkoord over te nemen hervormingsmaatregelen komt er geen geld, benadrukten de eurolanden nogmaals.

"We merken dat de reorganisatie en stroomlijning van de werkafspraken een versnelling mogelijk hebben gemaakt en hebben bijgedragen aan een meer inhoudelijke discussie", aldus de verklaring. Zo kwam er onder meer aan Griekse zijde een nieuwe hoofdonderhandelaar. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem sprak in dat verband over "meer efficiëntie". "We maken nu sneller vooruitgang."

Over eventuele steun na het huidige programma, dat eind juni afloopt, was Dijsselbloem helder. "We zullen niet gaan praten over een vervolgprogramma in welke vorm dan ook, als het huidige programma niet is afgerond." Hij noemde dat een politiek onbegaanbare weg.

Griekenland hoopt, met de verklaring van goed gedrag van de eurolanden op zak, van de Europese Centrale Bank meer ruimte te krijgen om kortlopende leningen aan te gaan. Maar de situatie blijft precair. Bekijk het overzicht van Z24's Jeroen de Boer van 17 momenten waarop het binnenkort mis kan gaan met Griekenland.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl