De snel groeiende hoeveelheid vluchtelingen waarmee Griekenland te kampen heeft, is aanleiding voor de regering in Athene om de Europese Unie om 470 miljoen euro hulp te vragen. De kern van het probleem is het feit dat buurland Macedonië slechts enkele honderden migranten per dag binnenlaat.
“Deze eenzijdige maatregelen zijn onaanvaardbaar. De vluchtelingencrisis kan één land zelf niet behappen”, zegt de Griekse premier Alexis Tsipras dinsdag over de grensblokkade bij Macedonië.
“Als we er niet in slagen een gemeenschappelijke oplossing te vinden, dan is dat niet alleen een probleem voor Griekenland, maar zal het onze gemeenschappelijke toekomst in Europa in gevaar brengen”, aldus Tsipras.
Speciale kampen
Door het restrictieve beleid van Macedonië zitten op dit moment in Griekenland ongeveer 22.000 vluchtelingen vast. Athene verwacht dat de komende dagen de stroom aangroeit tot ongeveer 100.000 mensen. Die worden in speciale kampen en goedkope hotels ondergebracht.
Om de opvang, verpleging en voeding goed te laten verlopen, zijn naar schatting 8.200 politiemensen en ambtenaren nodig.
Steun Rode Kruis
Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker sprak maandag met de Griekse premier Alexis Tsipras en zegde steun toe. EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) komt woensdag met een voorstel voor humanitaire hulp aan Griekenland.
De Grieken kregen steun van het internationale Rode Kruis, dat de situatie alarmerend noemt. Er is aan van alles gebrek: voedsel, stromend water, toiletten en hulp voor zuigelingen. Snelle, uitgebreide hulp is geboden, aldus het Rode Kruis.
Humanitaire ramp
Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dinsdag dat dit een "noodzakelijke stap'' is vanuit de EU om de nood in Griekenland te lenigen. Hij sprak van een niet eerder vertoonde situatie.
Een humanitaire ramp dreigt, stelde de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR eerder op de dag. Er is een tekort aan voedsel, water en onderdak. De spanningen nemen toe, aldus UNHCR, wat gepaard gaat met toenemende agressie. De Europese Commissie is hier "zeer bezorgd" over.
Economische migranten
De Macedonische minister van Buitenlandse Zaken Nikola Poposki verdedigde de eenzijdige sluiting van de grens met Griekenland. "We bouwen aan een 20 kilometer lang hek langs de grens met Griekenland om de stroom illegale migranten tegen te houden. Dit zijn overwegend economische migranten, geen oorlogsvluchtelingen."
Volgens premier Rutte is de situatie aan de grens tussen Griekenland en Macedonië niet houdbaar op lange termijn. Hij wil dat de Europese lidstaten dit ongecontroleerde doorreizen van mensen op een fatsoenlijke manier in goede banen leiden. "De instroom droogt nu vanuit deze route op. Het werkt te goed eigenlijk, maar vanuit humanitair oogpunt wil je deze situatie niet'', aldus Rutte.
De premier wil dat Griekenland meer doet om de vluchtelingen op te vangen die vanuit Turkije aankomen. Turkije moet ook zorgen dat mensen niet vertrekken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl