Vertegenwoordigers van de Griekse regering praten woensdag in Brussel opnieuw met hun schuldeisers, in een poging tot overeenstemming te komen over de verdere verstrekking van noodleningen aan Griekenland. Veel schot lijkt er volgens ingewijden echter niet in de onderhandelingen te zitten.
Griekenland heeft al maanden geen financiële steun meer ontvangen en heeft dringend geld nodig om in juni in totaal 1,6 miljard euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) te kunnen betalen. Dat geld is er niet en zal daarom niet worden betaald, zei de Griekse minister van Binnenlandse Zaken Nikos Voutsis zondag op de Griekse televisie.
De bodem van de Griekse schatkist komt in zicht doordat het land al maanden geen noodkredieten meer heeft ontvangen van de eurolanden en het IMF. Zonder nieuwe steun dreigt het land binnenkort zijn rekeningen niet meer te kunnen betalen. Dat moment kan zich volgens Voutsis dus al volgende maand voordoen.
Zie ook het overzicht: 17 momenten waarop het de komende maanden mis kan gaan met Griekenland.
'Vooruitgang geboekt'
Er wordt vooruitgang geboekt bij de besprekingen, zei vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Hij benadrukte echter ook dat er nog veel werk moet worden verzet. Hij doelde onder meer op begrotingsdoelstellingen, de hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt en de omvang van de ambtenarij.
Dombrovskis onderstreepte dat het duidelijk is er dat er snel een akkoord moet komen. De onderhandelingen lopen ruim een maand achter op schema en Griekenland komt steeds meer in geldnood, gaf hij aan.
Griekse hervormingen
De Griekse regering moet de eurolanden en het IMF overtuigen van haar wil om verdere economische hervormingen door te voeren, voordat er weer nieuwe leningen worden verstrekt. De onderhandelingen daarover verlopen echter al maandenlang bijzonder moeizaam en een oplossing lijkt nog altijd niet in zicht.
Afgelopen week liet de Griekse premier Alexis Tsipras nogmaals weten hoopvol te blijven over de mogelijkheden om op korte termijn tot een akkoord te komen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en IMF-topvrouw Christine Lagarde gaven echter aan dat er nog veel werk te verzetten is.
De Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis zei zondag tegen de BBC dat de Grieken "enorme stappen" hebben gezet in de onderhandelingen. Het is nu aan de toezichthouders (de Europese Commissie, Europese Centrale Bank en het IMF) om hun bijdrage te leveren, stelde hij. "We zijn ze voor driekwart tegemoetgekomen, nu moeten zij voor een kwart naar ons toe komen."
Geschuif met IMF-gelden
Deze maand voldeed Griekenland met kunst en vliegwerk zijn rekeningen bij het IMF, door gebruik te maken van de eigen reserves bij het fonds. Het land haalde ongeveer 650 miljoen euro uit de reserve die het land, net zoals andere landen, heeft bij het IMF. Daarnaast werd circa 100 miljoen euro uit de kasreserves van de overheid gehaald. Feitelijk heeft Griekenland dus 100 miljoen euro zelf afgelost. De rest van het bedrag komt uit een ander IMF-potje. Kwestie van broekzak-vestzak.
Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem liet weten dat het geschuif met IMF-gelden niet gebruikelijk is, maar wel is toegestaan. De truc kan volgens hem niet nog een keer gebruikt worden.
Het Griekse drama komt woensdag naar verwachting ook aan bod bij de top van de G7 in Dresden. De Amerikaanse minister van Financiën Jack Lew zal zijn Europese collega's daarbij oproepen snel tot een pragmatisch akkoord te komen, om onheil voor de Europese en de wereldeconomie te voorkomen.
'ECB breidt steun aan Griekse banken niet uit'
De Europese Centrale Bank laat het maximale bedrag dat als noodsteun aan Griekse banken kan worden verleend deze week ongewijzigd op 80,2 miljard euro, meldt persbureau Bloomberg woensdag op basis van ingewijden.
De afgelopen tijd werd de omvang van de zogeheten Emergency Liquidity Assistance (ELA) elke week verhoogd. Die steun wordt door de centrale bank van Griekenland verleend en moet voorkomen dat Griekse banken omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl