Het Amerikaanse weekblad Time heeft de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg verkozen tot Persoon van het Jaar 2019.
De 16-jarige Thunberg is Time’s jongste Persoon van het Jaar ooit. Ze begon in de zomer van 2018 met spijbelen van school en het voeren van actie voor de deur van het Zweedse parlement in Stockholm om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen. Ze kreeg internationaal navolging; in september werd wereldwijd door scholieren en studenten gedemonstreerd voor meer aandacht voor het klimaat.
Op de klimaatconferentie COP24 in het Poolse Katowice deed ze eind 2018 van zich spreken. Ze reisde ook per trein van Stockholm naar het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, een tocht van 32 uur. Het contrast met de andere aanwezigen was groot: die kwamen vooral per privéjet.
In Davos zei ze dat het tijd is om ‘ons kwaad te maken‘. Ook naar de Zwitserse eliteconferentie had ze haar inmiddels beroemde bord ‘Skolstrejk för klimatet’ meegenomen.
Op de VN-klimaattop in New York ging ze in september nog flink tekeer tegen wereldleiders. “Dit is allemaal verkeerd. Ik zou hier niet moeten zijn. Ik zou aan de andere kant van de oceaan weer naar school moeten gaan”, aldus Thunberg. “Jullie hebben mijn dromen en mijn jeugd gestolen met jullie loze woorden.”
Recent heeft ze op de klimaatconferentie in Madrid gewaarschuwd dat de klimaatactivisten steeds meer worden gehoord, maar niet door politici die volgens haar geen actie ondernemen.
Thunberg heeft een jaar vrijgenomen van school
Greta heeft “een uitzonderlijk talent om zich uit te spreken”, zei de directeur van haar middelbare school tegen het AD. Thunberg heeft een jaar vrij genomen om zich in te zetten voor de strijd tegen klimaatverandering. “Ook in de klas kan ze extreem krachtig haar punt maken. Ze steekt met kop en schouders boven haar klasgenoten uit.”
Thunberg maakt er geen geheim van dat ze het syndroom van Asperger heeft, een vorm van autisme. Dat draagt volgens haar bij aan haar volhardendheid en vastberadenheid om zich om het klimaat te bekommeren.
Het weekblad Time kiest al sinds 1927 jaarlijks de persoon die de meeste invloed heeft gehad in het afgelopen jaar. Tot 20 jaar geleden gebeurde dat onder de titel Man van het Jaar.
De afgelopen twee jaar werd de titel toegekend aan een groep. Vorig jaar waren dat 'de bewakers van de waarheid', een groep journalisten en in 2017 de #Metoo-beweging als 'verbrekers van de stilte'.
Lees meer:
- 10 schokkende foto’s die laten zien hoe mensen de aarde hebben misbruikt
- Dit over de atoombom maakt voor Boyan Slat helder wat zijn missie met The Ocean Cleanup is
- Je huis verduurzamen: waar begin je? Dit zijn de meest effectieve maatregelen
- Klimaatexperts geven aan waar ze niet in vastgoed zouden investeren