Je kunt veel, heel veel uren meetellen bij het urencriterium voor de zelfstandigenaftrek. Maar een doktersbezoek of oefentherapie vallen daar niet onder.

Als je voldoet aan het urencriterium heb je als ondernemer met een eenmanszaak recht op de zelfstandigenaftrek van 7.280 euro (2016). Het urencriterium houdt in dat je in een kalenderjaar minimaal 1.225 uur aan je onderneming hebt besteed.

De uren van het urencriterium zijn behoorlijk ruim gesteld. Je mag niet alleen declarabele uren meetellen en tijd die je besteedt aan de voorbereiding van je werk, maar ook uren die je besteedt aan de administratie, aan cursussen die met je werk te maken hebben, aan reistijd, de werving van klanten, netwerken en andere activiteiten die je kunnen helpen met je onderneming.

Geen ondernemingsactiviteiten

Maar er zijn grenzen, zo bleek in een recente rechtszaak in hoger beroep. Een kraamverzorgster liep bij een ongeluk een whiplash op. Om het herstel te bespoedigen besteedde zij veel tijd aan doktersbezoek, therapieën en cursussen. Deze uren telde zij op bij de uren die zij aan haar onderneming besteedde, zodat zij aan het urencriterium voldeed. (Strikt genomen ging het in dit geschil niet over de gewone zelfstandigenaftrek, maar over de startersaftrek voor arbeidsongeschikten.)

De Belastingdienst vond deze uren niet meetellen voor het urencriterium. De kraamverzorgster ging daarop naar de rechter, maar die deelde de mening van de fiscus. Ook in hoger beroep kreeg zij geen gelijk: tijd besteed aan artsenbezoek en therapie vallen niet onder het urencriterium. Het hof erkende dat deze activiteiten bijdragen weliswaar bij aan het herstel, zodat zij weer aan de slag zou kunnen met haar onderneming. Maar het zijn geen ondernemingsactiviteiten, zodat zij niet aan het urencriterium voldeed.

Mkb-winstvrijstelling

Wat haar zaak niet sterker maakte, was dat zij de uitkeringen die zij na het ongeluk kreeg van haar arbeidsongeschiktheidsverzekeraar evenmin juist boekte. Zij gaf deze uitkering aan als winst uit onderneming. Dat betekende onder meer dat zij aanspraak maakte op 14 procent mkb-winstvrijstelling.

Ook deze poging veegde het hof van tafel. Een uitkering vanwege ziekte of invaliditeit valt onder 'inkomen uit vroegere arbeid' en is geen ondernemingswinst.

Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl