- Wie een hypotheek met een NHG-verzekering wil afsluiten, kan dat in 2024 voor maximaal 435.000 euro doen.
- De nieuwe grens voor de NHG-hypotheek komt hiermee 30.000 euro hoger te liggen dan dit jaar.
- De kosten voor het afsluiten van een NHG-hypotheek blijven komend jaar gelijk op 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag.
- Lees ook: De hoogste en laagste hypotheekrentes: dit scheelt het in je maandlasten
Het bedrag voor de maximale hypotheek mét NHG-verzekering gaat per 1 januari 2024 fors omhoog naar 435.000 euro. Een NHG-hypotheek biedt onder voorwaarden zekerheid voor de geldverstrekker, als een huiseigenaar in de problemen komt met de betaling van de woonlasten en de aflossing van de hypotheek.
Voor dit jaar ligt de maximale financiering met een NHG-hypotheek op 405.000 euro. In 2024 komt dit dus 30.000 euro hoger te liggen. Ter referentie: de gemiddelde huizenprijs lag in september op iets meer dan 422.000 euro.
Huiseigenaren die energiebesparende maatregelen nemen, kunnen komend jaar een NHG-hypotheek krijgen van maximaal 461.000 euro.
Economen van ABN AMRO verwachten dat huizenprijzen in 2024 licht zullen stijgen, met gemiddeld 2,5 procent.
Premie voor NHG-hypotheek blijft 0,6 procent
De organisatie achter de NHG-hypotheek maakte de verhoging van de NHG-grens woensdag bekend. Ruim 40 procent van de koopwoningen in Nederland is gefinancierd met NHG.
Bij het afsluiten van een NHG-hypotheek betaal je een premie, de zogeheten borgtochtprovisie. Die blijft in 2024 0,6 procent van het totale hypotheekbedrag.
Omdat geldverstrekkers meer zekerheid hebben als ze een hypotheek met NHG-verzekering verstrekken, zijn hypotheekrentes mét NHG doorgaans wat lager, dan rentes voor hypotheken zonder NHG.
Zo ligt de gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast mét NHG-verzekering momenteel op 4,49 procent, terwijl de vergelijkbare rente zonder NHG gemiddeld op 4,88 procent ligt. Een verschil van ongeveer 0,4 procentpunt.
VEH wil premie NHG omlaag
Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt dat de NHG-premie van 0,6 procent fors lager kan. Volgens VEH is er inmiddels een pot van ruim 1,6 miljard euro opgebouwd en is het aantal schadeclaims klein. Vorig jaar werd in totaal 100.000 euro uitgekeerd aan acht huiseigenaren, aldus de vereniging.
Daarbij gaat van de premie die huizenkopers betalen voor hypotheekzekerheid bij NHG slechts de helft naar het waarborgfonds, de rest gaat naar het Rijk.
"Vorig jaar ontving het Rijk 50 miljoen euro. Daarmee is de NHG voor de overheid een verdienmodel geworden. Dat is nooit de bedoeling geweest", reageert VEH-directeur Cindy Kremer.