Met het weggeven van gratis loten en 40 euro vergoeding per persoon voor de achterban van claimorganisaties hoopt de Staatsloterij de jarenlange rel over de misleiding rond winkansen achter zich te laten.
Het kansspelbedrijf heeft daarvoor een deal gesloten met de Stichting Staatsloterijschadeclaim.
De Staatsloterij vermeldde tussen 2000 en 2008 niet dat ook niet-verkochte loten aan trekkingen meededen. Daardoor konden prijzen vallen op loten die niet waren verkocht, waardoor de winkansen kleiner waren dan de consument dacht.
De misleiding was in 2015 al door de hoogste rechter in ons land vastgesteld, maar tot een goede regeling om de zaak af te wikkelen was het nooit gekomen.
Bijzondere trekking
Iedereen die destijds heeft meegespeeld kan tot vier gratis loten krijgen voor een bijzondere trekking met een totaal prijzenpakket van 13,5 miljoen euro, waaronder vijf keer 1 miljoen euro. Wie mee wil doen, moet wel afzien van eventuele gerechtelijke stappen.
Zelfs mensen die hun loten van jaren terug niet meer in de kast hebben liggen of nabestaanden van overleden loterijspelers, mogen meedoen.
"Wij snappen ook wel dat niet iedereen zijn loten al die jaren heeft bewaard of nog kassabonnetjes heeft", zegt een woordvoerder. Richting mensen waarvoor dat speelt wordt "een gebaar van goede wil" gemaakt, maar de zegsman voegt daaraan toe dat achteraf wel wordt gecheckt of prijswinnaars een geloofwaardig verhaal hebben.
"Stel je wint straks 1 miljoen euro en je zegt dat je je loten altijd kocht bij een bepaalde boekhandel. Dan gaan wij wel kijken of die boekhandel ook echt bestaat", stelt hij. Erfgenamen kunnen hun overleden familieleden alleen aanmelden voor de trekking op 27 mei als ze ook een akte van overlijden kunnen overhandigen.
Speciale ombudsman
De Staatsloterij trekt alles bij elkaar meer dan 30 miljoen euro uit voor de afspraken uit het akkoord. In het akkoord zijn ook afspraken gemaakt om de belangen van loterijdeelnemers in de toekomst beter te beschermen. Zo komt er een speciale ombudsman en wordt de klachtenafhandeling verbeterd.
Verder wordt er als gebaar ook een half miljoen euro geschonken aan drie goede doelen. Alle kosten, waaronder ook geld voor de marketing rond de bijzondere trekking, betaalt de Staatsloterij uit eigen vermogen.
De deal is niet bij iedereen in goede aarde gevallen. Loterijverlies BV, een andere claimorganisatie, sprak van "een belediging voor de bedrogen deelnemers". Bestuurder Ferdy Roet wil verdergaan met de rechtszaken die al tegen de Staatsloterij lopen. Hij eist dat de loterij de volledige aankoopbedragen van gekochte loten vergoedt. Dat komt volgens hem neer op gemiddeld 2000 euro per persoon.