Een groep afgestudeerden van de Amerikaanse universiteit MIT kan 13.000% rendement hebben gemaakt met de bitcoin, omdat ze in 2014 deelnamen aan een project waarbij ze gratis cryptomunten kregen.
Maar het is niet duidelijk hoeveel van de 3.100 studenten hun bitcoins al die tijd hebben vastgehouden.
Insider sprak met de 24-jarige Mary Spanjers die nog niks heeft verkocht van de 100 dollar aan bitcoin die ze in 2014 ontving en die nu zo’n 13.000 dollar waard is.
Als student aan de universiteit stond Mary Spanjers altijd open voor deelname aan academische experimenten Ze had er plezier in om mee te doen aan onderzoeken en de beloning in de vorm van geld of eten maakte projecten was een mooi extraatje.
Jaren later is de beloning van één van de projecten nog altijd zeer profijtelijk: een derde van een bitcoin.
In 2014 kregen deelnemers aan het MIT Bitcoin Project allemaal gratis een stukje bitcoin. Spanjers was een van de 3.100 studenten die meedeed aan het onderzoek.
Elke student moest een vragenlijst invullen en een uitleg lezen, waarna ze een digitale portemonnee kregen met bitcoins, schrijft persbureau Bloomberg.
De uiteindelijke beloning van een derde van een bitcoin is nu zo'n 13.000 dollar waard en dat betekent dat iedereen die z'n stukje cryptomunt heeft vastgehouden een rendement van 13.000 procent heeft behaald.
Het is niet duidelijk hoeveel studenten hun fractie van een bitcoin nog steeds bezitten. Zo'n 10 procent van de deelnemers cashte al in de eerste twee weken en een kwart had de beloning in bitcoin verkocht toen het experiment medio 2017 stopte, vertelt onderzoeksleider Christian Catalini van MIT tegen Bloomberg.
Veel studenten verkochten hun bitcoin tussentijds om eten te kopen: "De waarde van de bitcoin al vrij snel na de start van het onderzoek terug van 100 dollar naar 50 dollar, dus veel mensen hielden het voor gezien en kochten pizza van het bitcointegoed", vertelt Spanjers tegen Insider.
De nu 24-jarige sofwareprogrammeur Spanjers wist heel weinig van de bitcoin toen ze begon aan het project. Spanjers checkte de waarde van haar bezittingen niet vaak, maar moest de bitcoin een paar keer naar een nieuwe digitale portemonnee verplaatsen, omdat de eerdere 'wallets' de cryptomunt niet langer accepteerden of er helemaal mee stopten.
Ze zegt dat ze zich nu niet meer kan voorstellen dat ze zich meerdere malen afvroeg of al het gedoe om steeds maar van portemonnee te wisselen wel de moeite waard was.
Het MIT-experiment was een initiatief van toenmalige MBA-student Dan Elitzer, die destijds de Bitcoin Club van de universiteit had opgericht, en student computerwetenschappen Jeremy Rubin. Ze wilden "een stap in de toekomst zetten en zien wat mogelijk was met de technologie", vertelde Elitzer tegen Bloomberg.
Elitzer leidt nu Nascent, een investeringsmaatschappij die in cryptomunten belegt, terwijl Rubin topman is van van Judica, een organisatie die onderzoek doet naar de bitcoin.
Spanjers zegt tegen Insider dat ze op korte termijn geen plannen heeft om haar bitcoin te verkopen. Ze is juist nieuwsgierig naar hoe de munt zich verder ontwikkelt en of het ooit als betaalmiddel gebruikt zal worden.
"Het is net zoiets als naar een casino gaan en daar gratis 20 dollar krijgen om mee te spelen", zegt ze tegen Insider.
Als haar 1/3 bitcoin ooit meer waard wordt dan haar studie aan het MIT kostte, overweegt ze te gaan verkopen.
"Dan zou het zijn dat MIT zichzelf heeft betaald", zegt Spanjers.
[activecampaign form=28]
Lees meer over cryptomunten:
- 5 vragen over het schimmige Nederlandse cryptobedrijf Xpose Protocol, waar Ajax-directeur Marc Overmars bij betrokken is
- Crypto’s zijn niet allemaal bedoeld als valuta – dit moet je weten over de bitcoin en 14 andere opmerkelijke coins
- 5 experts geven aan waarom de hype rond dogecoin verdacht veel lijkt op de gekte rond GameStop
- Bitcoin versus ether: 10 experts vertellen welke cryptomunt ze liever aanhouden en waarom