Er werd al reikhalzend naar uitgekeken en nu is het zover: softwarebedrijf OpenAI heeft de op kunstmatige intelligentie gelanceerde vraagbaak GPT-4 gelanceerd.

Het bedrijf noemt de dinsdag geïntroduceerde update van de AI-chatbot betrouwbaarder en creatiever dan zijn toch al razend populaire voorganger. Volgens CEO Sam Altman is de technologie in staat een ‘bar exam’ te halen, een toelatingstest voor advocaten en rechters in de VS. Ook zou GPT-4 een ruime voldoende kunnen scoren op verschillende ‘AP exams’, vergelijkbaar met VWO-eindexamens in Nederland.

ChatGPT werd eerder ondersteund door GPT-3.5. De update is vooralsnog alleen beschikbaar voor gebruikers met een abonnement op ChatGPT Plus en een beperkt aantal ontwikkelaars op de wachtlijst van OpenAI.

Maar mensen die de eveneens door artificial intelligence ondersteunde zoekmachine Bing van Microsoft hebben uitgeprobeerd, hebben ook al kennisgemaakt met de nieuwe technologie. Microsoft zei deze week dat Bing wordt ondersteund door een versie van GPT-4 die is “aangepast voor zoekopdrachten.”

Dit zijn vijf belangrijke verschillen tussen de nieuwe update en GPT-3.5.

1. GPT-4 begrijpt plaatjes

GPT-4 is "multimodaal" en dat betekent dat het net zo goed afbeeldingen kan zien en verwerken als tekst.

Gebruikers kunnen de chatbot vragen plaatjes te beschrijven, maar hij kan ze ook begrijpen en in een context plaatsen. Zo geeft OpenAI als voorbeeld dat de chatbot uitlegt wat er grappig is aan een reeks afbeeldingen.

De chatbot kan nog niet zelf afbeeldingen maken en moet het voorlopig dus met alleen tekst doen.

2. De bot is nauwkeuriger

Volgens OpenAI krijgen gebruikers met de update nauwkeuriger antwoord op hun vragen.

In een blogpost schrijft OpenAI dat de kans "40 procent groter is dat het systeem feitelijke antwoorden produceert dan GPT-3.5". Ook heeft GPT-4 betere "redeneerkwaliteiten" dan zijn voorganger. 

Toch is de update van de chatbot nog niet helemaal gevrijwaard van "hallucinaties", zoals de neiging van de kunstmatige intelligentie wordt genoemd om verkeerde antwoorden en foute redeneringen te produceren. OpenAI zegt zelf ook dat de chatbot was niet perfect is. Altman noemt het op Twitter "nog steeds onvolmaakt en beperkt."

3. Gebruikers kunnen langere gesprekken voeren 

GPT-4 kan zo'n acht keer zoveel tekst behandelen en genereren dan ChatGPT.

Dat betekent dat de chatbot een beter "geheugen" heeft en langere gesprekken aankan. Volgens OpenAI kan de nieuwe versie tot 25.000 woorden verwerken, terwijl dat eerder nog 3.000 woorden was. 

4. Het is moeilijker de regels te omzeilen

GPT-4 is geen goed nieuws voor de fans van de "slechte" alter ego's die ChatGPT soms creëert. 

Volgens OpenAI presteert de update beter dan ooit op het gebied van "controleerbaarheid en het weigeren om zich buiten de vangrails te bewegen."  

Het bedrijf zegt dat het "82 procent minder waarschijnlijk is dat het systeem gehoor geeft aan verzoeken voor niet toegestane content."

Veel gebruikers hebben geprobeerd ChatGPT te verleiden tot het geven van aanstootgevende antwoorden of getracht de moderatie te omzeilen, waardoor OpenAI heel veel voorbeelden heeft verzameld van kwaadaardige verzoeken.

5. De chatbot is creatiever

OpenAI zegt dat de update de meest creatieve en constructieve versie van ChatGPT is tot nu toe.

De veranderingen zijn volgens het bedrijf "subtiel" bij informele gesprekken, maar worden een stuk duidelijker als de bot zich geconfronteerd ziet met complexere situaties. GPT-4 is ook in staat "genuanceerdere instructies" te verwerken dan GPT-3.5", zegt OpenAI.

Samen met zijn gebruikers kan de chatbot creatieve taken aan, zoals een film- of televisiescenario. Ook kan de nieuwe versie van de chatbot de schrijfstijl van de gebruiker aanleren. 

LEES OOK: Lopen ChatGPT en Bing over 5 jaar hopeloos vast?