Exotische beleggingen doen het opvallend goed sinds enkele maanden. Niet alleen de bitcoin valt op, ook de goudprijs zit duidelijk in de lift.
Storten beleggers zich op exotische beleggingen, omdat rentes op financiële markten steeds verder dalen, waardoor speculeren met geleend geld aantrekkelijker wordt? Opvallend is in ieder geval dat de extreme rentedaling op financiële markten gepaard gaat met hogere koersen voor risicovolle producten.
De rente op tienjarige Duitse staatsleningen is dinsdagochtend op het laagste niveau ooit uitgekomen. Een negatieve rente, de Duitse is min 0,33 procent, betekent dat beleggers bereid zijn zelfs iets toe te leggen op hun investering. De marktrente voor de Nederlandse 10-jarige staatslening noteerde dinsdag 0,15 procent negatief.
Gevolg van de extreem lage rentes is dat er met vastrentende waarden steeds minder te verdienen valt. Dit gaat gepaard met een opmars van speculatieve investeringen, zoals cryptomunten.
Bitcoin en goud in de lift
De stijging van de bitcoin, die dit weekend door het niveau van 10.000 dollar knalde, lijkt nog niet op z’n eind. Dinsdagochtend noteerde de belangrijkste cryptomunt ter wereld ruim boven de 11.000 dollar, op 11.348 dollar.
Lees hier meer over het hernieuwde optimisme van cryptobeleggers en de opmars van de bitcoin.
De goudprijs steeg dinsdag naar het hoogste peil in zes jaar. Het edelmetaal wordt gezien als zogeheten veilige haven tijdens onrustige tijden op de financiële markten.
De conflicten tussen de Verenigde Staten en Iran en het uitblijven van een akkoord in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, voeden de onzekerheid op de beursvloeren.
Voor een troy ounce goud (31,1 gram) moest op de termijnmarkt in Singapore 1436 dollar betaald worden. Dat niveau werd voor het laatst in 2013 bereikt.
Een van de oorzaken voor de snelle stijging is het escalerende conflict tussen de VS en Iran, waar militaire acties niet uitgesloten worden.
Daarnaast zijn beleggers pessimistisch over het handelsoverleg dat op de G20-top dit weekend op de agenda staat. De Amerikanen zouden vastberaden blijven in hun eis om diepgaande economische en handelshervormingen van de Chinezen af te dwingen.
Goudprijs: verschil dollars en euro
Kenners denken dat de goudprijs nog verder kan gaan stijgen door losser monetair beleid van centrale banken. In september 2011 bereikte de goudprijs het hoogste niveau ooit met meer dan 1.900 dollar. Toen was er ook grote onzekerheid op de financiële markten.
Overigens is het als belegger uit de eurozone wel belangrijk om ook naar de waarde van goud in euro's te kijken, want de ontwikkeling van de euro-dollarkoers kan forse invloed hebben op de waarde van goud in euro's.
Zo is de goudprijs gemeten in dollars in twaalf maanden tijd met 13 procent gestegen. Door de verzwakking van de euro tegenover de dollar is daar in euro's echter slechts een plus van ongeveer 9 procent van over.