- Door de onzekerheid rond kleine Amerikaanse banken kan het oude goudrecord van 2.075 dollar in mei al sneuvelen, zegt goudspecialist Reinoud Bogert van Doijer & Kalff.
- “Als goudbedrijf zien we parallellen met de jaren na de kredietcrisis toen het vertrouwen in banken een dieptepunt bereikte”, stelt hij in een persbericht.
- Vrijdagochtend zakte de goudprijs licht tot 2.046 dollar per troy ounce (31,1 gram).
- Lees ook: Topbelegger Ray Dalio heeft liever goud dan de bitcoin – belangrijke horde op $30.000 voor de grootste cryptomunt
Door de onzekerheid rond kleine Amerikaanse banken kan de goudprijs naar een recordniveau stijgen. “Wees niet verbaasd als het oude goudrecord van 2.075 dollar deze maand al sneuvelt”, zegt goudspecialist Reinoud Bogert van Doijer & Kalff in een persbericht.
“Als goudbedrijf zien we parallellen met de jaren na de kredietcrisis toen het vertrouwen in banken een dieptepunt bereikte”, stelt Bogert. “We hadden nog nooit zo’n drukke maand als afgelopen maart, en ook in april bleven de goudaankopen erg hoog.”
De goudprijs klom door de bankenonrust eerder al tot het hoogste niveau in meer dan een jaar. Vrijdagochtend zakte de prijs licht tot 2.046 dollar per troy ounce (31,1 gram). De goudprijs bereikte zijn recordniveau van ruim 2.075 dollar per troy ounce in augustus 2020.
Beleggers kunnen in goud een veilige haven zien, nu de koersen van aandelen onder druk staan. Bogert legt uit dat mensen zich weer beginnen te realiseren dat banken kunnen omvallen. "Wat je ziet is dat het systeemrisico - dat na de kredietcrisis nooit helemaal weg was - ineens weer zichtbaar wordt. Spaarders halen geld weg en zoeken hiervoor naar alternatieven."
Er zijn de laatste tijd al drie Amerikaanse banken omgevallen. Ze kwamen in de problemen door een combinatie van de sterk opgelopen rente en klanten die opeens massaal hun geld weghaalden. De laatste omgevallen bank was First Republic Bank, die eerder deze week vervolgens is overgenomen door zijn grote branchegenoot JPMorgan Chase.
De zorgen over de bankensector zijn nog niet voorbij. Donderdag gingen diverse regionale Amerikaanse banken hard onderuit op Wall Street. Zo verloor PacWest meer dan de helft van zijn beurswaarde. Ook bijvoorbeeld First Horizon Bank en Western Alliance moesten het ontgelden. De hoofdgraadmeters op de beurzen in New York gingen eveneens omlaag.
Goudprijs stijgt door sterke vraag van centrale banken
De goudprijs wordt ook gestuwd door de toegenomen vraag vanuit centrale banken. “Vorig jaar kochten de centrale banken netto 1.136 ton, een absoluut record in de laatste 55 jaar", schreef Bogert in een eerder persbericht.
Centrale banken blijven ook dit jaar fors inkopen. Singapore (51 ton), Turkije (45 ton), China (39 ton) en Rusland (31 ton) kochten in januari en februari het meeste in. “Met name Rusland en China willen de oppermacht van de dollar verzwakken en ruilen hun dollarreserves in voor goud”, aldus Bogert. “Bij Rusland speelt ook dat ze uit Swift zijn gezet, het internationale betalingssysteem.”
Ook de sieradenbranche en beleggers slaan grote hoeveelheden goud in, zo meldde brancheorganisatie World Gold Council eind januari. Beleggers kochten vorig jaar 10 procent meer goud in en kwamen daarmee boven de 300 ton uit. De inkoop door de sieradenbranche zakte weliswaar iets in (-3 procent), maar de branche neemt met 2.086 ton nog altijd wel enorme hoeveelheden goud af.