Goud wordt door sommige beleggers gezien als veilige haven in tijden van economische onrust en geldt ook als een bescherming tegen inflatie. In de eerste helft van 2022 leek het edelmetaal die reputatie ook waar te maken, in een periode dat aandelenkoersen daalden en dat de inflatie hard begon te stijgen.

In maart 2022 piekte de goudprijs boven de 2.000 dollar per troy ounce (ongeveer 31,3 gram), maar sinds mei is de prijs weer flink teruggezakt tot het huidige niveau van ongeveer 1.725 dollar per troy ounce.

Bron: Markets Insider
Bron: Markets Insider

Gedurende het tweede kwartaal van dit jaar bleek goud sterk in trek bij particuliere beleggers, zo meldde het Goudwisselkantoor in juli. Mede door de onrust rond de oorlog in Oekraïne en zorgen over de inflatie.

De vooruitzichten voor goud zijn echter niet bijster gunstig op de korte termijn, stellen analisten van ABN AMRO in het deze week verschenen Goud Watch-rapport. De verwachting is dat de goudprijs zich pas in 2023 herstelt. Eind dit jaar zien de analisten van ABN AMRO de goudprijs op 1.700 dollar per troy ounce staan. Volgend jaar kan de goudprijs dan opleven richting de 1.900 dollar per ounce.

Wat onder meer meespeelt bij de verzwakking van de goudprijs is de sterke Amerikaanse dollar. Goud wordt internationaal, net als veel andere grondstoffen, vaak in dollars afgerekend. Voor kopers uit niet-dollarlanden betekent een verzwakking van hun eigen valuta tegenover de dollar, dat de aankoop van goud in dollars relatief duurder wordt. Dat drukt de vraag naar goud.

De ontwikkelingen rondom de dollar en het beleid van centrale banken zullen bepalen hoe de goudprijs zich de komende maanden en in 2023 ontwikkelt, volgens ABN AMRO. Als de Amerikaanse centrale bank dit jaar rentes blijft verhogen en daarmee de inflatie in rustiger vaarwater brengt, zal dat een negatieve factor zijn voor de goudprijs. In 2023 kunnen een versoepeling van het monetaire beleid en een zwakkere dollar de goudprijs juist helpen.

LEES OOK: Goudprijs reageert als enige duidelijk op hoge inflatiecijfers