De goudprijs is woensdag verder gestegen tot een nieuw recordniveau, mede door zorgen op de aandelenbeurzen over een Chinees-Amerikaanse handelsoorlog. In onrustige tijden op de financiële markten wordt goud door beleggers vaak als veilige investering gezien.

De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) steeg in Singapore tot meer dan 2.860 dollar. Kenners verwachten dat de goudprijs door kan stijgen tot 3.000 dollar.

China slaat terug na hogere importheffingen van Trump

China heeft als reactie op de Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen vergeldingsmaatregelen genomen. Ook heeft president Donald Trump gezegd geen haast te hebben om gesprekken aan te gaan met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping.

Daarnaast speelt ook de zwakkere dollar een rol. Daardoor wordt goud goedkoper voor handelaren met andere valuta, wat voor een grotere vraag naar het edelmetaal kan zorgen.

Analisten wijzen verder ook op de geopolitieke onrust nadat Trump zei de controle over Gaza te willen nemen. De bevolking in Gaza zou dan elders moeten worden gevestigd. Dit plan heeft al tot felle kritiek geleid van onder meer VN-secretaris-generaal António Guterres, die spreekt van "etnische zuivering". Ook de Democraten in Washington hebben kritiek geuit. Hamas heeft gezegd dat dit soort ideeën de regio in "vuur en vlam" kunnen zetten.

Vraag naar goud op record in 2024

De wereldwijde vraag naar goud is vorig jaar naar een nieuw recordniveau gestegen, mede door grote goudaankopen van centrale banken van landen als China en India, zo meldt de World Gold Council (WGC). Volgens die brancheorganisatie steeg de vraag naar 4.974 ton.

Centrale banken kochten daarbij voor meer dan 1.000 ton aan goud. Maar ook investeerders kochten meer goud, zoals goudstaven. De technologiesector sloeg eveneens meer goud in om het bijvoorbeeld te gebruiken in geavanceerde chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI).

Daar staat tegenover dat minder gouden sieraden werden gekocht. Hier zakte de vraag met 11 procent tot 1.877 ton, aldus de WGC. Door de hoge prijzen stonden die aankopen onder druk.

De WGC verwacht dat ook dit jaar de goudvraag sterk blijft, mede door de geopolitieke spanningen. In onzekere tijden op de financiële markten wordt goud beschouwd als een veilige vluchthaven.

LEES OOK: Anti-Amerikaans pact: hoe Trump Europa, Canada en Mexico in de armen van China kan drijven