De chipindustrie beleeft momenteel gouden tijden. Dankzij de sterk gegroeide vraag naar smartphones, laptops en andere hoogwaardige apparatuur zijn geheugenchips nauwelijks aan te slepen en breken de resultaten van halfgeleiderbedrijven records. De Amerikaanse chipgigant Intel meldde dinsdag zelfs de hoogste kwartaalwinst uit de 42-jarige bedrijfshistorie. De omzet steeg daarbij met ruim een derde tot 10,8 miljard dollar, een bedrag dat het bedrijf in het lopende kwartaal met bijna 1 miljard dollar denkt te kunnen overtreffen.
Als een van ’s werelds belangrijkste producenten van de machines waarmee de complexe chips voor dunne telefoons en computers worden gemaakt, profiteert ASML optimaal van deze successen. ,,Dit is geen tijdelijke opleving. 2011 belooft ook veel goeds voor ASML”, stelde financieel directeur Peter Wennink dan ook. ,,We maken een mobielemedia- en mobielinternetrevolutie door, dat zie je aan alle iPhones, iPads en netbooks die worden gebruikt. Die technologische ontwikkeling vraagt om hoogwaardigere machines. En die verkopen wij.”
Flexibele arbeidskrachten
Wennink verwacht dan ook dat ASML het omzetrecord van 3,8 miljard euro uit 2007 dit jaar met 10 tot 15 procent overtreft. Hij ziet daardoor ook de werkgelegenheid bij ASML weer toenemen. Tijdens de crisis ontdeed het bedrijf zich nog van een groot aantal flexibele arbeidskrachten; deze worden nu voor een deel weer ingehuurd. Ook de investeringen in onderzoek worden opgeschroefd.
ASML is daarmee sterk hersteld van de diepe crisis in de eerste maanden van 2009. Grote bedrijven waren huiverig voor investeringen in de dure machines van ASML, waardoor de orderstroom richting Veldhoven opdroogde en ASML in de rode cijfers terechtkwam. De ongekende opmars van de iPhones en de Blackberries zorgde in de tweede helft van vorig jaar echter al voor een rigoureuze ommekeer.
Diepe dal
Handelaren hopen de komende weken op meer tekenen van herstel in het bedrijfsleven. Dan opent een keur aan bedrijven in binnen- en buitenland de boeken over het tweede kwartaal. Mede door het diepe dal van vorig jaar en de saneringen die daarop volgden, moeten de cijfers bij veel van die bedrijven zeer gunstig kunnen afsteken bij die van het tweede kwartaal van 2009. De vraag is echter hoe houdbaar de winstgroei is, nu al het vet van de botten gesneden is en de economie slechts mondjesmaat groeit.
Beleggers reageerden woensdag in ieder geval enthousiast op de prestaties van ASML en zetten het aandeel dik 5 procent in de plus. Het succes straalde ook af op de kleinere Nederlandse toeleveranciers aan de chipindustrie. ASM International noteerde ruim 3 procent hoger, het aandeel BE Semiconductor Industries won woensdagmiddag bijna 1 procent.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl