- De vraag naar goud is in het eerste kwartaal van 2022 met 34 procent gestegen, aldus de World Gold Council.
- Goud profiteerde van zijn status als bescherming tegen inflatie en veilige haven.
- De hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne spelen goud in de kaart.
- Lees ook: Cryptomunten en goud kunnen flink stijgen, als de Amerikaanse centrale bank hogere inflatie tolereert, volgens topeconoom
Beleggers hebben in de eerste drie maanden van dit jaar meer goud gekocht, vanwege de status van het edelmetaal als veilige haven. Dit gebeurde tegen de achtergrond van de Russische invasie van Oekraïne en de hoge inflatie, als gevolg van stijgende grondstofprijzen.
Door deze factoren nam de vraag naar het edelmetaal met meer dan een derde toe, aldus de World Gold Council.
De goudmarkt had een “solide start” in 2022 met een fysieke vraag die met 34 procent steeg vergeleken met een jaar eerder, tot een niveau van 1.234 ton, meldde de brancheclub in het kwartaalrapport dat woensdag werd vrijgegeven.
De stijging van de vraag was het sterkst sinds het vierde kwartaal van 2018, toen de wereldwijde financiële markten werden geconfronteerd met onder meer handelsruzies tussen de VS en China.
"Een uitdagend klimaat van aanhoudend hoge inflatie en verhoogde geopolitieke risico's dreef beleggers naar goud, wat voor een prijsstijging heeft gezorgd", aldus de World Gold Council. De goudprijs steeg in de eerste drie maanden van dit jaar met 5 procent.
De vraag naar goud was onder meer zichtbaar bij de instroom van beleggingen in door goud gedekte ETF's (beursgenoteerde beleggingsfondsen).
Goud als veilige haven
De World Gold Council wijst in zijn kwartaalrapport specifiek op de invasie van Oekraïne door Rusland als een belangrijke factor in het aanwakkeren van de vraag naar goud, waarbij het metaal profiteerde van zijn status van veilige haven.
Het metaal profiteerde ook van zijn status als bescherming tegen inflatie, nu de inflatiecijfers wereldwijd oplopen.
De inflatie in de VS, de 's werelds grootste economie, bedroeg in maart 8,5 procent, de snelste stijging sinds december 1981.
De inflatie in de eurozone bereikte in april een recordhoogte van 7,5 procent en de Aziatische Ontwikkelingsbank voorspelt een regionale stijging van de inflatie tot 3,7 procent in 2022.
Centrale banken hebben hun goudvoorraden aangevuld en in het eerste kwartaal van dit jaar 84 ton aan de wereldwijde officiële goudreserves toegevoegd. De netto-aankopen van centrale banken zijn meer dan verdubbeld ten opzichte van het slotkwartaal van 2021.
Volgens de World Gold Council daalde de verkoop van gouden sieraden van januari tot en met maart met 7 procent, vergeleken met hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dit was vooral het gevolg van de geringere vraag in China en India. De brancheclub verwacht dat de consumentenvraag wordt gedrukt door stijgende prijzen en een wijdverspreide economische groeivertraging. Bovendien is de totale vraag naar juwelen zich nog aan het herstellen van de coronacrisis.