De goudprijs stijgt gestaag door en staat inmiddels dik een kwart hoger dan een jaar geleden. Landen met grote goudreserves, zoals Nederland, worden na een aantal magere jaren weer slapend rijk.
Na de piek van zo’n 1.900 dollar per troy ounce (31,1 gram) in 2011 zag het er jarenlang slecht uit voor de goudprijs. Eind 2015 moest zelfs voor de ondergrens van 1.000 dollar worden gevreesd, maar sindsdien zijn de gold bugs weer optimistisch gestemd geraakt.
Begin deze zomer werd de turbo aangezet, grotendeels gemotiveerd door politieke en economische onrust en lage rentes wereldwijd. Met 1.531 dollar per troy ounce staat de goudprijs dinsdag ruim 15 procent hoger dan een halfjaar eerder en zelfs 26,7 procent hoger dan een jaar geleden.
Goudprijs in de lift, goudreserves meer waard
De stijging van de goudprijs is niet alleen goed nieuws voor goudhandelaren en -producenten, maar ook voor landen met grote goudreserves.
Onderstaande grafiek, samengesteld door databureau Statista, laat zien dat de Verenigde Staten met grote afstand koploper zijn wat betreft de nationale goudreserves. Nederland sluit de mondiale top-10 af:
Verenigde Staten $84 miljard rijker
Met de dollar als belangrijkste reservemunt ter wereld, wordt de goudprijs doorgaans in dollars verhandeld. Was de goudvoorraad van de Verenigde Staten een jaar geleden nog ruim 316 miljard dollar waard, inmiddels is dat ruim 400 miljard dollar.
Duitsland, Frankrijk, Italië en Rusland zijn tientallen miljarden dollars rijker geworden door een jaar op hun goudvoorraad te zitten.
Nederland had dertig jaar geleden nog bijna drie keer zoveel goud als nu, maar heeft met zijn 612 ton in een jaar toch ook bijna 6,4 miljard dollar (5,7 miljard euro) "verdiend".
In de tabel hieronder zie je wat de ontwikkeling van de goudprijs het afgelopen jaar heeft betekend voor de waarde van de tien grootste goudreserves ter wereld.
Bij elkaar genomen zijn de tien landen bijna 244,5 miljard dollar rijker geworden, omgerekend zo'n 220 miljard euro. Ter vergelijking: alle bitcoins ter wereld, door aanhangers vaak het nieuwe of digitale goud genoemd, zijn samen zo'n 181 miljard dollar waard.
Lees meer over goud en de goudprijs:
- Waar kun je geld mee verdienen tijdens de handelsoorlog? Goud en bitcoin doen het goed, maar vergeet ook stenen en kunst niet
- Hoe moeilijk is het om de goudkluizen van centrale banken te kraken? Dit zijn 5 van de meest ondoordringbare kluizen ter wereld
- De goudprijs kan naar nieuwe piek op $1.600, zegt deze analist van Zwitserse bank UBS