Goud fungeert dit jaar als de ultieme veilige haven. Door alle onzekerheid over de handelsoorlog van de Amerikaanse president Trump en de gevolgen daarvan voor de economie en de inflatie vestigt de prijs van het edelmetaal record op record.

De goudprijs bereikte dinsdag een nieuw een record van 3.506 dollar per troy ounce (31,1 gram). Het edelmetaal was daarmee 28 procent in prijs gestegen dit jaar en verplettert de prestaties van de brede beursindex S&P 500, die 9 procent in de min staat ten opzichte van het begin van het jaar.

Donderdag noteerde de goudprijs wel weer iets lager op 3.337 dollar per troy ounce, maar daarmee staat de jaarwinst nog altijd op ruim 25 procent.

Een deel van het succes van goud is toe te schrijven aan het feit dat beleggers zich hebben afgekeerd van andere zogeheten veilige havens — plekken waar handelaren tijdelijk schuilen tijdens wilde bewegingen op de financiële markten.

De bitcoin, die vaak is aangeprezen als "digitaal goud", doet het dit jaar niet heel slecht, maar sinds de start van het jaar is de belangrijkste digitale munt vrijwel onveranderd gebleven.

Opvallend is vooral dat Amerikaanse staatsobligaties — die doorgaans als risicoloze beleggingen worden gezien — niet stabiel bleven tijdens de grote marktschommelingen van begin april.

Dat komt voor een belangrijk deel door het optreden van president Trump met zijn grillige handelsbeleid en recente aanvallen op Fed-voorzitter Jerome Powell, waardoor Amerikaanse veilige havens minder aantrekkelijk zijn geworden.

Goud profiteert van afnemend vertrouwen in Amerikaanse beleggingen

Nu traditionele beschermingsstrategieën hun aantrekkingskracht hebben verloren, zien beleggers goud in toenemende mate als de allerveiligste plek en het lijkt er volgens beleggingsstrateeg Michael Brown van beursmakelaar Pepperstone niet op dat daar snel een einde aan gaat komen.

"De wens om de blootstelling aan Amerikaanse beleggingen te beperken neemt toe en goud blijkt de enige, echte veilige haven die bescherming biedt tegen de storm", schreef Brown maandag in een rapport "Ik blijf optimistisch over goud, aangezien dit 'barbaarse relikwie' voorlopig nog steeds de beste vooruitzichten heeft van alle activa, vooral vanwege de relatieve ongevoeligheid voor de grillen van het sociale media-account van president Trump."

Marktanalist Rania Fule van valutaplatform XS.com is het daarmee eens. "Vanuit een fundamenteel perspectief verwacht ik dat goud het op de korte termijn goed blijft doen, aangezien het de markten nog altijd ontbreekt aan sterke katalysatoren uit de VS, waardoor beurskoersen gevoelig blijven voor veranderingen van het beleggerssentiment en politieke krantenkoppen", schreef Fule maandag. "Het laat zien dat er sprake is van grote en steeds verder escalerende wereldwijde onzekerheid die de financiële markten blijft domineren."

Analisten op Wall Street verwachten dat de goudprijs verder omhoog zal gaan. Zakenbank Goldman Sachs heeft zijn verwachting voor de goudprijs eerde deze maand verhoogd tot 3.700 dollar aan het einde van het jaar.

Beleggingsstrateeg Ed Yardeni schreef vorige week in een rapport dat hij denkt dat goud zelfs door kan stijgen tot 4.000 dollar een het eind van 2025 en tot 5.000 dollar aan het eind van 2026, mede vanwege grotere vraag van centrale banken die meer aan het inkopen zijn om minder afhankelijk te worden van de dollar.

LEES OOK: Professionele beleggers zijn nog nooit zo somber geweest in de afgelopen 30 jaar, blijkt uit peiling