- Hogere inflatie in onder meer de Verenigde Staten maakt vooralsnog weinig indruk op financiële markten.
- Aandelenbeleggers houden beurzen op recordniveaus en wachten voorlopig af of centrale banken het rentebeleid gaan aanpassen.
- De goudprijs profiteert wel van het vooruitzicht dat prijsstijgingen misschien langer aanhouden dan eerder gedacht.
- LEES OOK: Nieuwe winnaars op de beurs: dit aandeel uit de chipsector biedt kansen (en het gaat niet over ASML)
De aanhoudend hoge inflatiecijfers in onder meer de Verenigde Staten maken nog weinig indruk op aandelenbeleggers. Alleen de goudprijs vertoont een duidelijke reactie.
Woensdag werd bekend dat de Amerikaanse inflatie in oktober is uitgekomen op 6,2 procent vergeleken met een jaar eerder. Dat was duidelijk hoger dan verwacht.
De stelling van onder meer de Amerikaanse centrale bank dat de hoge inflatie een ’tijdelijk’ fenomeen is, komt hiermee onder druk te staan.
Vooralsnog zijn de reacties op financiële markten echter lauw. Op obligatiemarkten wordt weliswaar de verwachting ingeprijsd dat de Amerikaanse centrale bank in 2022 iets sneller de rente zal verhogen dan eerder gedacht. Maar het vooruitzicht van hogere rentes, die ook leningen voor bedrijven duurder zouden maken, maakt nog nauwelijks indruk op aandelenmarkten. De openingsindicatoren voor Amerikaanse beurzen van donderdag wijzen alweer op een positieve opening.
Op obligatiemarkten is wel enige beweging zichtbaar. De marktrente voor de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie is sinds woensdag met iets meer dan 0,1 procentpunt opgelopen naar 1,57 procent, maar dat is nog altijd lager dan het niveau van bijna 1,7 procent dat in oktober werd bereikt.
Alleen de goudprijs lijkt duidelijk te reageren op de hoge inflatiecijfers. Donderdag noteerde de goudprijs op 1.864 dollar per troy ounce (circa 31 gram) en daarmee staat de goudprijs in een week tijd 4 procent hoger.
Goud wordt door sommige beleggers gezien als een bescherming tegen inflatie, ofwel stijgende prijzen van goederen en diensten. Begin dit jaar piekte de goudprijs op 1.950 dollar, om daarna weer weg te zakken. In mei volgde een nieuwe opleving tot iets boven de 1.900 dollar, waarna een tweede terugval optrad.
In een marktcommentaar merken analisten van IG Markets op dat er in het huidige inflatoire klimaat mogelijkheden liggen voor de goudprijs om verder te stijgen.
"Kijkend naar de grafiek, zien we mogelijkheid tot een stijging tot 1.900 dollar als relatief waarschijnlijk op basis van het huidige momentum en het voorlopige gebrek aan tegenkracht van rentebesluiten van de Fed. Als goud door die weerstand breekt, ligt de weg naar 2.000 dollar open."