De goudprijs bereikte maandag een recordniveau van 1.944 dollar. Beleggers kiezen om diverse redenen voor het edelmetaal als ‘verzekeringspolis’.
Door onzekerheid over het economische herstel na de coronacrisis kiezen beleggers voor goud als veilige haven.
Ook het ruimhartige geldbeleid van centrale banken speelt goud in de kaart, omdat hierdoor op termijn de inflatie kan worden aangewakkerd.
Verder zijn politieke spanningen reden om te kiezen voor goud. Zo lopen recent de gemoederen op tussen de VS en China.
Het gaat lekker met de goudprijs. Maandag bereikte de prijs van het edelmetaal een recordhoogte van 1944,71 dollar per troy ounce (31,1 gram) gestegen.
Beleggers zetten grootschalig in op goud als ‘verzekeringspolis’ vanwege de economische onzekerheden rond de coronapandemie.
Het oude record voor de goudprijs stamt uit 2011 en staat op 1.923,70 dollar per troy ounce.
Op de beurs zijn aandelen de afgelopen maanden hard gestegen, terwijl de onzekerheid rond de coronacrisis groot blijft. Tegelijk zijn rentes zeer laag, zodat er met obligatiebeleggingen niet veel te verdienen valt.
Vraag is inmiddels hoe houdbaar het herstel van aandelen is, gelet op de onzekerheid over het economische herstel. Veel beleggers nemen goud dan ook op in de portefeuille als tegenhanger, mocht het weer minder gaan met de aandelenmarkt en de economie.
Een andere reden om voor goud te kiezen zijn de miljardeninjecties van centrale banken. Die pompen massaal gratis geld in het financiële systeem om zo de economie een zetje te geven. Op termijn zou dit kunnen leiden tot meer inflatie. Goud kan als belegging bescherming bieden tegen stijgende prijzen van goederen en diensten.
Oplopende spanning tussen China en de VS
Ook politieke spanningen zijn voor sommige beleggers reden om te kiezen voor goud. Op dat vlak is er het nodige aan de hand, gelet op de groeiende onenigheid tussen de VS en China.
Naast het handelsconflict dreigt een breder politiek conflict, nu China de coronacrisis lijkt aan te grijpen om de teugels aan te halen in Hongkong, waar er veel verzet is tegen pogingen van Beijing om plaatselijke vrijheden aan banden te leggen.
Afgelopen woensdag besloot de VS het Chinese consulaat in de stad Houston dicht te gooien. Vrijdag reageerde Beijing door het Amerikaanse consulaat in de stad Chengdu te sluiten.
Volgens marktanalist Edward Moya van handelsplatform Oanda is de goudprijs recent erg hard gestegen, maar blijven de onderliggende argumenten die de prijs ondersteunen sterk. "Het grootste risico voor de goudprijs is een snelle doorbraak bij de ontwikkeling van een coronavaccin, maar dat lijkt de komende weken in ieder geval nog niet aan de orde."
Bitcoin boven de $10.000
In het kielzog van goud kwam maandag ook de prijs van de bitcoin voor het eerst in weken boven het niveau van 10.000 dollar uit.
De digitale munt, die door fans ook weleens als digitaal goud wordt omschreven, is de laatste tijd weer in trek nu er zorgen zijn om de gezondheid van de mondiale economie en de dollar zakt.
Een andere reden waarom bitcoins stegen is de toestemming van de Amerikaanse overheid voor banken om de digitale valuta van hun klanten te beheren. Daardoor zouden de cryptomunten wat meer mainstream kunnen worden en een breder publiek aan kunnen spreken.