• Goud krijgt een belangrijkere rol als veilige haven op financiële markten, verwachten analisten van Bank of America.
  • Toenemende zorgen over de houdbaarheid van de Amerikaanse staatsschuld spelen hierbij een rol.
  • De analisten zien de goudprijs tegen het eind van dit jaar naar 3.000 per troy ounce stijgen.
  • Lees ook: Goudprijs naar nieuwe recordhoogte, mede door spanningen in het Midden-Oosten

Goud wordt steeds aantrekkelijker nu staatsobligaties, een andere traditionele “vluchtheuvel” voor beleggers, te maken krijgt met toenemende risico’s, aldus strategen van Bank of America.

De strategen stellen dat beleggers, inclusief centrale banken, zouden moeten investeren in dit edelmetaal, dat door sommige beleggers wordt aangeprezen als een bescherming tegen inflatie als gevolg van stijgende overheidsschulden.

“Goud lijkt de laatste ‘veilige haven’ te zijn die nog overeind staat, wat handelaren, inclusief centrale banken, stimuleert om hun positie te vergroten,” aldus de strategen in een woensdag gepubliceerd rapport.

Ze beargumenteren dat de Amerikaanse staatsschuld naar verwachting zal blijven stijgen, waardoor het risico voor beleggers oploopt. Tegelijkertijd zullen de hogere rentebetalingen als aandeel in het nationaal inkomen van de Verenigde Staten goud de komende jaren relatief aantrekkelijker maken.

Stijgende overheidsuitgaven zijn niet alleen een probleem van de VS. De strategen merken op dat het Internationaal Monetair Fonds verwacht dat nieuwe overheidsuitgaven tegen 2030 jaarlijks zeven tot acht procent van de wereldeconomie kunnen bedragen.

“Uiteindelijk moet er iets gebeuren: als de markten aarzelen om al deze schulden te kopen en de volatiliteit toeneemt, kan goud het favoriete alternatief worden. Vooral centrale banken zouden hun valutareserves verder kunnen diversifiëren,” schrijven de analisten.

Trump en Harris zullen de Amerikaanse staatsschuld laten toenemen

Omdat geen van de kandidaten voor de komende presidentsverkiezingen in de VS begrotingsdiscipline en het terugdringen van de overheidsuitgaven als prioriteit heeft, zal de staatsschuld als percentage van de economie in de komende drie jaar naar verwachting een recordhoogte bereiken, aldus de analisten.

Dat zal de rentebetalingen als percentage van het nationaal inkomen verhogen, waardoor goud relatief aantrekkelijker wordt te midden van de zorgen dat de kapitaalmarkt mogelijk niet in staat zal zijn om nieuwe schulden te absorberen.

Het idee hierachter is dat de Amerikaanse staat een hogere rente moet bieden aan beleggers om te kunnen lenen op de kapitaalmarkt. Dit zou de prijs van staatsobligaties drukken. De prijs en rente van obligaties bewegen immers in tegengestelde richting.

“Met de aanhoudende zorgen over de Amerikaanse financieringsbehoeften en de impact daarvan op de markt voor Amerikaans schuldpapier, kan het gele metaal inderdaad de ultieme gepercipieerde veilige haven worden,” concluderen de analisten.

De analisten bevestigen hun verwachting voor een goudprijs van 3.000 dollar per ounce tegen het einde van 2025, wat stijging een stijging van iets meer dan 10 procent impliceert ten opzicht van het huidige niveau van ongeveer 2.700 dollar per troy ounce.

Het optimisme van de analisten voor het edelmetaal komt dus vooral voort uit de toenemende zorgen over de stijgende uitgaven en schulden door overheden wereldwijd.

Beleggers keken de afgelopen weken steeds meer naar goud, nadat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, vorige maand haar monetaire verruimingscyclus aftrapte met een renteverlaging van 0,5 procentpunt. Tegen deze achtergrond steeg de goudprijs de afgelopen maand met ruim 4 procent.

Centrale banken over de hele wereld hebben hun goudreserves vergroot. De strategen van de Bank of America schrijven dat goud nu 10 procent uitmaakt van de reserves van de centrale banken. Dat was tien jaar geleden nog 3 procent.

LEES OOK: 3 redenen waarom de goudprijs in 2025 nog verder kan stijgen, volgens analisten van Goldman Sachs