- Het rammelt aan alle kanten op de beurs.
- Op aandelenmarkten dreigt de S&P 500-index in de VS maandag door een belangrijk technisch steunniveau te zakken.
- Op obligatiemarkten stijgen langlopende rentes opnieuw, wat extra druk zet op de aandelenmarkt.
- Lees ook: In deze 41 landen ben je miljonair als je 1 kilo goud in de ijskast bewaart
Het is onrustig op financiële markten, waarbij een bredere verkoopgolf dreigt op de aandelenmarkt, terwijl rentes blijven stijgen.
De sterke stijging van langlopende obligatierentes van afgelopen week, zette maandag weer door. Zo noteerde de Amerikaanse 10-jaars staatsrente weer even boven de 5 procent om daarna een klein stapje terug te doen op 4,95 procent.
De rentestijging zorgt ervoor dat de waardering van aandelen onder druk komt te staan, omdat de waarde van toekomstige bedrijfswinsten lager wordt, als je die verdisconteert tegen een hogere rente.
In de VS letten beleggers voor de brede S&P 500-index onder meer op technische steunniveaus, waarbij het niveau van circa 4.200 punten als een belangrijke steun wordt gezien. Als de index daar substantieel onder duikt, ligt een technisch gedreven verkoopgolf op de loer.
Bij de opening van Wall Street op maandagmiddag noteerde de S&P 500 even op 4.189 punten, om daarna weer iets te klimmen tot boven de 4.200 punten. De S&P 500 zakte maandag uiteindelijk 0,2 procent tot 4.217,04 punten, dus boven het belangrijke steunniveau.
De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot met een verlies van 0,6 procent op 32.936,41 punten. Techgraadmeter Nasdaq eindigde maandag hoger, 0,3 procent op 13.018,33 punten. Vorige week leden de drie hoofdindices flinke verliezen.
Lees ook: Uitverkoop dreigt op de beurs, maar dat biedt ook kansen
Goudprijs in de lift
De prijs voor een kilogram goud steeg afgelopen weekend tot een nieuw record van 60.050 euro. Het vorige record in euro's was in mei dit jaar. De gestegen goudprijs komt onder andere door de oorlog in Israël. Volgens Reinoud Bogert van goudspecialist Doijer en Kalff zit het edelmetaal al langer in een stijgende trend.
Bogert stelt dat de goudprijs de afgelopen tien jaar hard steeg door het monetaire beleid van centrale bankiers. Recent kwamen daar de spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten bij. "Het is deze cocktail die de goudprijs op een nieuw record heeft gezet", aldus Bogert.
In onzekere tijden op de beurs zien beleggers in goud een veilige haven. Zo stamt het laatste record in Amerikaanse dollars uit augustus 2020, midden in de coronapandemie. Toen was de prijs van een troy ounce (31,1 gram) goud ruim 2.075 dollar.
Ook in Amerikaanse dollars klimt de goudprijs de afgelopen weken omhoog, daar in de richting van de symbolische grens van 2.000 dollar per troy ounce. Zover is het nog niet, want maandag halverwege de dag noteerde goud op 1.980,40 dollar per troy ounce. Eerder dit jaar ging de goudprijs wel al door de grens van 2.000 dollar.