- Goudprijzen staan op recordniveaus, maar beleggers moeten volgens analist Jon Mills van Morningstar de komende jaren rekening houden met een stevige correctie.
- Er zijn langetermijntrends die de goudprijs kunnen laten dalen tot 1.820 dollar per troy ounce, aldus de analist.
- Dat betekent een terugval van bijna 40 procent ten opzichte van de huidige recordniveaus.
- Lees ook: Russen hamsteren goud, nu de roebel onder druk staat en de inflatie hoog blijft
Goud is een verrassende winnaar van de handelsoorlog die de Amerikaanse president Donald Trump heeft ontketend, omdat beleggers dekking zoeken tegen de politieke chaos. Maar er zijn langetermijntrends die het edelmetaal de wind uit de zeilen kunnen nemen.
Analist Jon Mills van databureau Morningstar verwacht dat de goudprijs flink kan terugvallen. Zijn visie staat haaks op die van veel andere analisten. Mills stelt dat de goudprijs — die afgelopen week een nieuw recordniveau bereikte — de komende vijf jaar kan zaken naar 1.820 dollar per troy ounce (31,1 gram).
Dat zou een verlies van 38 procent betekenen ten opzichte van het huidige recordniveau van boven de 3.000 dollar per troy ounce en zou alle winst van de afgelopen twaalf maanden uitwissen.
De goudprijs is dit jaar fors gestegen, onder meer vanwege de geopolitieke onzekerheid, de bedreigingen voor de Amerikaanse economie en de hardnekkige inflatie. Daardoor zijn beleggers op zoek naar veilige havens.
De onrust op financiële markten tijdens de eerste maanden van het nieuwe presidentschap van Trump heeft de goudprijs naar ongekende niveaus gebracht. Toch kan goud de komende jaren onder druk komen te staan, volgens Mills. Tegenover Business Insider noemt hij drie redenen waarom de prijzen op langere termijn gaan dalen.
1. Het aanbod van goud wordt groter
De hoge goudprijzen hebben grondstofproducenten ertoe aangezet om meer goud te winnen. Het hogere aanbod gaat de komende jaren zorgen voor neerwaartse druk op de prijzen, zegt Mills.
Volgens gegevens van het World Gold Council is de goudwinning de afgelopen jaren steeds lucratiever geworden. De gemiddelde winstmarge voor gouddelvers bedroeg in het tweede kwartaal van vorig jaar 950 dollar per ounce, de meest profijtelijke periode sinds 2012.

Volgens de analyse van de World Gold Council is de mondiale goudvoorraad toegenomen tot 216.265 ton in 2024, een stijging van 9 procent in vijf jaar tijd.
Volgens Mills zal er de komende jaren ook meer goud gerecycled gaan worden en ook dat zorgt voor een groter aanbod.
"Overal worden goudmijnen geopend, omdat het zo winstgevend is", zegt Mills, daarbij vooral wijzend op Australië als een van de grootste goudproducenten ter wereld. "Ik denk dat het aanbod daardoor gaat toenemen".
2. De vraag naar goud zal afnemen
Centrale banken en beleggers kopen dit jaar meer goud ter diversificatie van hun buitenlandse reserves en als dekking tegen de macro-economische onzekerheid.
Centrale banken hebben in 2024 bij elkaar voor netto 1.045 ton goud aangekocht. Hiermee was dit het derde jaar op rij dat ze meer dan 1.000 ton hebben gekocht.

Aan de beleggerskant hebben goudfondsen de hoogste populariteit in jaren bereikt. De instroom in goud-ETF's bedroeg afgelopen februari 9,4 miljard dollar, de hoogste instroom in bijna drie jaar.
Er zijn echter tekenen dat de wereldwijde vraag naar goud begint af te nemen. Uit een onderzoek van de World Gold Council blijkt dat 71 procent van de centrale banken verwacht dat hun goudbezittingen de komende 12 maanden gelijk zullen blijven of zullen afnemen.

Ook de vraag van beleggers zal volgens Mill waarschijnlijk afnemen, aangezien zorgen over de economie typisch factoren voor de korte termijn zijn. Hij wijst daarbij op de korte opleving van de goudprijs in 2020, toen de coronapandemie leidde tot grote zorgen over de economie. Maar de prijzen daalden daarna alweer snel en bereikten pas eind 2023 eerdere piekniveaus.
"Je moet voorzichtig zijn en niet alleen de meewind op goud projecteren", zegt Mills over de recordhoogte van de goudprijs. "Als je kijkt naar de ontwikkeling van de goudprijs in de afgelopen 25 tot 30 jaar, dan zie je dat het vaak omhooggaat en af en toe een kleine terugval beleeft."
"Aan de vraagkant zie je nu een reeks ondersteunende factoren, waarvan ik niet zeker weet of die op lange termijn stand zullen houden", aldus de analist.
3. Er zijn tekenen dat een piek voor goud nabij is
De activiteit in de goudsector volgt een bekend patroon dat er in het verleden op wees wanneer prijzen een piek naderden, zegt Mills.
Ten eerste zijn er veel fusies en overnames in de goudsector. Dat is vaak het geval als een markt piekt. Het aantal deals in de goudsector is in 2024 met 32 procent toegenomen, blijkt uit gegevens van S&P Global Market Intelligence.

Er is de laatste tijd ook een toename geweest van het aantal goudfondsen voor beleggers en dat was volgens Mills bij eerdere pieken ook het geval.
"Om een lang verhaal kort te maken: je hebt al die zaken die de goudprijs omhoog duwen", zegt Mills. "Tegelijk moet je heel voorzichtig zijn met het projecteren van de huidige prijzen op de lange termijn."
Veel analisten verwachten dat goudprijzen op korte termijn blijven stijgen. Afgelopen week verhoogden analisten van Bank of America de verwachting voor de goudprijs de komende twee jaar naar 3.500 dollar per troy ounce. Goldman Sachs verhoogde de verwachting naar 3.300 dollar voor het eind van het jaar.
LEES OOK: Goudprijs kan verder stijgen richting $3.200, volgens analisten – eurobeleggers moeten valuta-effect meewegen