- Goud staat onder beleggers bekend als een ‘veilige haven’ in tijden van politieke en economische onrust.
- Sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne is de goudprijs gestegen tot meer dan 1.900 dollar per troy ounce.
- Beursexperts zijn verdeeld over de kansen van goud: we kijken naar de argumenten voor en tegen een verdere koersstijging.
- Lees ook: Financiële experts waarschuwen dat de Federal Reserve beleggers dit keer niet gaat redden, als er een beurscrash komt – dit is de reden
De goudprijs is binnen een week opgelopen tot meer dan 1.900 dollar per troy ounce, een gewicht van afgerond 31,1 gram.
De economische en politieke spanningen die zijn ontstaan als gevolg van de Russische inval in Oekraïne hebben ervoor gezorgd dat sommige beleggers goud opzoeken als ‘veilige haven’.
Beleggers wenden zich in tijden van crisis vaker tot goud. Een aantal experts denkt dat de goudprijs zelfs de 2.000 dollar kan passeren, als de oorlog in Oekraïne blijft voortduren.
“De recente escalatie met betrekking tot Rusland kan de wereldwijde economie doen stagneren door onder andere de stijgende energieprijzen. Onze inschatting is dat dit hogere goudprijzen in de komende maanden ondersteunt”, schrijven analisten van zakenbank Goldman Sachs in een rapport.
De analisten van Goldman verwachten dat de goudprijs op de middellange termijn kan stijgen tot 2.150 dollar per troy ounce.
Maar een strateeg van de website DailyFX.com waarschuwt dat goud alleen in prijs zal blijven stijgen, als de beweeglijkheid op aandelenbeurzen als gevolg van de situatie in Oekraïne toeneemt.
"Het pad voor goudprijzen is vanaf hier duidelijk: het is de Derde Wereldoorlog of bankroet", schreef Christopher Vecchio in een analyse op DailyFX van 28 februari. "Tenzij de NAVO bij het Russisch-Oekraïense conflict betrokken raakt, is er goede reden om te geloven dat de goudprijzen hun hoogtepunt voor 2022 hebben bereikt."
Verkoop goud door de Russische centrale bank
Volgens analisten van Saxo Bank heeft de centrale bank van Rusland 's werelds op een na grootste goudreserves met een waarde van zo’n 140 miljard dollar. De Russische centrale bank zou een deel van dat goud kunnen verkopen om zo de harde klap die de Russische roebel de afgelopen dagen kreeg, op te vangen. Zo'n goudverkoop zou een verdere stijging van de goudprijs kunnen afremmen als er dus meer aanbod op de markt komt.
"Hoewel we niet verwachten dat Rusland zijn goud zal gaan verkopen, hangt dit risico wel boven de markt", zegt Ole Hansen, hoofd commodity strategy bij Saxo Bank. "Als Rusland echt in het nauw komt wat de financiële liquiditeit betreft, zou het verkopen van goud een oplossing kunnen zijn."
Verder zijn er nog twee andere factoren die de goudprijs in de loop van 2022 kunnen beïnvloeden: de inflatie en de rente-ontwikkeling.
Goud of bitcoin als bescherming tegen inflatie
Goud wordt vaak gezien als een veilige belegging in tijden van stijgende inflatie, omdat het een fysiek product is met een redelijk stabiele waarde.
"De Rusland-Oekraïne crisis zal daarom de prijs van de edelmetalen blijven opdrijven, niet alleen omdat dit een veilige belegging is op korte termijn, maar omdat de oorlog in Oekraïne de inflatie verder kan laten oplopen", zegt Hansen van Saxo Bank.
Crypto-experts claimden eerder dit jaar dat de bitcoin een nieuwe veilige belegging zou worden naast goud in perioden dat de inflatie hoog is. Maar de bitcoin toonde zich erg beweeglijk in de eerste dagen van de oorlog in Oekraïne.
Aanvankelijk zakte de belangrijkste cryptomunt naar een dieptepunt van onder de 35.000 dollar, om deze week weer op te krabbelen naar een niveau van rond de 44.000 dollar.
Het herstel van de bitcoin heeft volgens de Amerikaanse topbelegger Mark Mobius overigens weinig te maken met een 'vlucht naar veiligheid'. Mobius heeft signalen opgevangen dat vermogende Russen sancties proberen te omzeilen door geld via de bitcoin uit Rusland te sluizen.
Analisten van Goldman Sachs schreven op 26 januari dat goud nog altijd een betere keuze is als bescherming tegen inflatie dan de bitcoin. "De heftige schommelingen van bitcoin lijken niet af te vlakken, waardoor cryptomunten afgelopen jaar op een voor risico gecorrigeerde basis sterk ondermaats presteerden, vergeleken met andere beleggingscategorieën."
"Het is daarom nog te vroeg voor crypto om met goud of de dollar te concurreren als een veilige beleggingsoptie", concludeerden de beleggingsexperts van Goldman.
Hogere rente kan stijging goudprijs bedreigen
Een ander belangrijk thema voor financiële markten is de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank rentes gaat verhogen om de hoge inflatie in toom te houden. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve gaf woensdag aan dat een eerste renteverhoging in maart nog steeds zeer waarschijnlijk is.
Als hogere rentes prijsstijgingen afremmen en de inflatie afvlakt, is dat minder gunstig voor goud. Het wordt dan volgens sommige analisten immers aantrekkelijker om te beleggen in vastrentende waarden (zoals spaargeld en obligaties) met een redelijke en veilige rentevergoeding.
"In een economisch klimaat met tragere economische groei en centrale banken die rentes opschroeven, is goud niet ideaal gepositioneerd voor een sterke opmars", aldus analist Vecchio van DailyFX.com.
Aan de andere kant is er historisch gezien niet altijd een sterke correlatie tussen de stijgende rentes en de goudprijs, blijkt uit data van de Federal Reserve in St Louis sinds 1970. En de oorlog in Oekraïne kan centrale banken voorzichtiger maken wat betreft het tempo van renteverhogingen.