De krant volgde een busje dat vertrok bij één van Ramsay’s restaurant, en kwam
uit bij een kleine voedselfabriek die – zo bleek later – eigendom bleek te
zijn van ‘GR Logistics’. De initialen staan uiteraard voor Gordon Ramsay.

Eten uit een busje
GR Logistics is eigendom van GR Holdings, het moederbedrijf van Ramsay waar
al zijn restaurants ook onder vallen. The Sun legde met foto’s vast hoe koks
diverse voorgekookte en geprepareerde gerechten vanuit de fabriek in
kartonnen dozen in het busje laadden.

Daarna ging het busje Ramsay’s restaurants in Londen langs om het voedsel af
te leveren. Het ging onder meer om geprepareerde coq au vin, taarten, zalm
en een scala aan andere voor- en hoofdgerechten.

En dat is opmerkelijk, zo noteert The Sun, want Ramsay zelf hamert altijd op
de noodzaak van versheid. Ook hield Ramsay altijd vol dat alle gerechten
vers bereid werden. Niet dus, concludeert The Sun.

Voorgekookt
Een manager van Ramsay’s imperium bevestigde dat "sommige"
gerechten, die veel tijd kosten om te maken, inderdaad worden gekookt in de
kleine fabriek in een oud industrieterrein aan de zuidkant van Londen.

De gerechten worden vacuüm verpakt in plastic. Eenmaal aangekomen in het
restaurant, worden de gerechten dan au bain marie opgewarmd. De methode is
zeer gebruikelijk in het catering-circuit.

Maar een ober in het restaurant dat The Sun bezocht, en waar enkele uren
eerder gerechten per busje waren aangeleverd, verzekert de clientèle juist
dat de gerechten ter plaatse werden bereid. "Want versheid staat bij
Gordon voorop", aldus de ober.

Goedkoop
De reden voor het inschakelen van een centrale keukenfabriek is
waarschijnlijk een kostenkwestie.

Een portie viskoekjes kost 1.92 pond om te laten maken in de fabriek, terwijl
de portie in een restaurant voor 11.25 pond op het menu staat. Een portie
coq au vin kost 2.60 pond in de fabriek, en een veelvoud in Ramsay's
restaurants.

Crisiskok
Gordon Ramsay's culinaire imperium bevindt zich al enige tijd in problemen,
volgens de Britse pers. Regelmatig verschijnen verhalen over slecht
draaiende restaurants. Onlangs zou Ramsay zelfs zijn Ferrari hebben verkocht
om uit de verliezen te blijven.

De teruggang zou een direct gevolg zijn van de recessie, die Groot-Brittannië
hard raakt. Ook andere in Engeland bekende topkoks moesten restaurants
sluiten vanwege de crisis.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl