Het lijkt erop dat de miljardendeal tussen Google en Apple voor het gebruik van de zoekmachine op iPhones onder druk komt te staan. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie (DOJ) kijkt op dit moment naar hoe het de monopoliepositie van Google moet aanpakken, een proces dat drie weken in beslag zal nemen. De deal tussen de twee giganten wordt hierin opgenomen, stellen experts.

Als de Amerikaanse DOJ zijn zin krijgt, dan zou de rechter ervoor kiezen dat Google de Chrome-browser moet verkopen. Ook kan het een eind maken aan de deals die het bedrijf met smartphone-makers als Apple en Samsung sloot om de zoekmachine standaard te maken op de apparaten van die merken, denken experts.

Google zou zelfs zijn eigen mobiele besturingssysteem Android moeten afketsen, als er door het ingrijpen niet meer concurrentie op de zoekmarkt ontstaat.

Verkoop van Chrome zou “het ergst zijn” voor Google

“De rechter gaat waarschijnlijk oordelen dat Google moet stoppen met het betalen voor exclusiviteit”, zegt hoogleraar rechten Rebecca Haw Allensworth aan de Tennessee Vanderbilt University tegen Business Insider. “Maar ik verwacht niet dat we weten wat die exclusiviteit precies betekent”.

Allensworth durft niet te zeggen of de rechter gaat bevelen dat Google Chrome moet verkopen. Deze situatie zou "het ergst zijn" voor het bedrijf, stelt ze.

"Het verkopen van een bedrijfsonderdeel wordt altijd gezien als een krachtig medicijn", zegt Allensworth. Volgens haar is het opbreken van een bedrijf "niet direct van toepassing op de problemen in deze zaak".

Volgens de hoogleraar staat buiten kijf dat Google van de rechter zijn gedrag zal moeten aanpassen. Dat vertaalt zich vooral in het herstructureren van contracten met bedrijven als Apple. "Ik denk dat we alleen nog niet weten hoe dat vorm gaat krijgen."

Ze geeft aan dat het erg onwaarschijnlijk is dat de rechter Google gaat verplichten om beide te doen, dus het verkopen van Chrome en het herstructureren van de distributiedeals met bedrijven als Apple.

Exclusiviteitsdeals wijzen op poging tot marktcontrole van Google

Hoogleraar Nicholas Reese van New York University stelt dat de exclusiviteitsdeals van Google erop overduidelijk op wijzen dat het bedrijf poogt de markt te controleren en de concurrentie wil neutraliseren.

Hij verwacht dan ook dat de DOJ hoog zal inzetten op de oplossingen die het bij de rechter zal voorstellen, al verwacht hij niet dat ze alles er doorheen zullen krijgen.

"Ik denk niet dat we alle oplossingen die de DOJ aandraagt zullen krijgen, maar ik verwacht wel dat de ingreep significant zal zijn", zegt hij.

De uitspraak van de rechter wordt pas tegen het einde van de zomer verwacht. Wat er ook uit zal komen, Google heeft al aangegeven het aan te vechten. Als dat daadwerkelijk gebeurt, kan het nog jaren duren voordat de uitspraak van de rechter in werking treedt.

"Hoe ingrijpender de uitspraak zal zijn, hoe eenvoudiger het wordt voor Google om het te laten terugdraaien", stel hoogleraar rechten Shubha Ghosh aan de Syracuse University tegenover Business Insider.

Advocaat van Google noemt voorstellen justitie een 'verlanglijst' van de concurrentie

Advocaat John Schmidtlein van Google liet maandag weten dat hij de door het Amerikaanse ministerie van Justitie voorgestelde aanpak "een verlanglijstje van concurrenten is die willen profiteren van Googles buitengewone innovaties en bedrijfsgeheimen die het in de afgelopen decennia heeft ontwikkeld", meldt The New York Times.

Vicepresident regelgevingszaken Lee-Anne Mulholland van Google schrijft in een blog dat het voorstel van de DOJ "onnodig en pijnlijk" is. Ze stelt dat het ertoe leidt dat de privacy en veiligheid van gebruikers in gevaar brengt.

Advocaat David Dahlquist aan de kant van de DOJ zegt dat de rechter in acht moet houden dat Google de monopoliepositie op de zoekmarkt niet mag gebruiken om de AI-markt te domineren.

"De aanpak die de rechter verkiest moet vooruitkijken en niet mag negeren wat er zich aan de horizon afspeelt", aldus Dahlquist. "Google voert dezelfde strategie als die het aanhield bij de zoekmarkt", zegt hij verwijzend op de manier waarop AI-chatbot Gemini in de markt wordt gezet.

LEES OOK: Deze Amerikaanse topbedrijven (of hun oprichters) doneerden geld voor de inauguratie van Trump – zo hard zijn ze gezakt op de beurs