Google-oprichter Larry Page is min of meer uit het publieke leven verdwenen.
Andere oprichters van grote technologiebedrijven, zoals Mark Zuckerberg van Facebook en Jack Dorsey van Twitter, bevonden zich afgelopen maanden in de spotlights.
Page niet, hij vertoeft steeds vaker op zijn Caribische privé-eiland, zo meldt financieel persbureau Bloomberg.
In 1998 richtte Page samen met Sergey Brin Google op, waarvan Sundar Pichai nu CEO is. De twee Google-oprichters maken tegenwoordig deel uit van de directie van Alphabet, Google’s moederbedrijf. Page is dan ook aanwezig bij alle belangrijke bijeenkomsten voor medewerkers en aandeelhouders van Alphabet.
Page vertelde in 2013 voor het eerst over de stembandverlamming die in 1990 bij hem werd geconstateerd. Hij zei dat de aandoening zijn stem zachter maakt en lang spreken moeilijker.
Zijn laatste publieke optreden stamt uit 2014, hij hield toen een TED-talk. Sindsdien houdt de 45-jarige oprichter zich stil, ondanks dat Google recentelijk de toorn van president Donald Trump over zich kreeg. Die beschuldigt het bedrijf onder meer van een voorkeur voor linkse politiek en oneerlijke concurrentie.
Google houdt zich afzijdig
De Google-directie schitterde door afwezigheid tijdens de hoorzitting van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over de inmenging van Rusland bij Amerikaanse verkiezingen. Hierbij werden wel Twitter-CEO Jack Dorsey en Facebook-COO Sheryl Sandberg aan de tand gevoeld.
Een lege stoel diende als demonstratief symbool voor de afwezigheid van Page en Google-CEO Pichai, die hadden bedankt voor een kritisch vragenvuur.
"Gezien de dominantie en invloed van Google zou je denken dat de directie wil laten zien hoe serieus deze bepaalde problemen neemt en zijn stem wil laten horen in dit belangrijke publieke debat", zei de Democratische senator Mark Warner.
"Google heeft enorm veel geluk dat het falen van Facebook zoveel aandacht krijgt, terwijl Google even erg is", zei Roger McNamee, over de no show van Google tegen Bloomberg. McNamee is een van de vroege investeerders in Google en inmiddels een criticaster van het bedrijf. "Door niet op te komen dagen, doen ze Facebook een groot plezier. Want als je nu Google-aandeelhouder bent, zou je woedend moeten zijn."
Dat Page niet meer in de spotlights treedt, betekent niet dat hij zich heeft teruggetrokken uit de techwereld. Volgens Bloomberg gaat de interesse van Page niet meer uit naar bedrijfsgedoe bij Google, maar naar futuristische projecten. Zo heeft hij een grote investering gedaan in bedrijven die zich bezighouden met vliegende auto's, zoals Kitty Hawk en BlackFly.
Page heeft altijd zijn privacy beschermd, maar waarschijnlijk kan hij het zich niet permitteren om zich helemaal terug te trekken uit het openbare leven. Dat kan de woede wekken van velen, nu Google samen met internetbedrijven onder de loep wordt genomen.