- Het aantal gebruikers van Google’s AI-chatbot Gemini groeit enorm snel.
- Maar Gemini komt nog steeds niet in de buurt van concurrenten als ChatGPT, blijkt uit gegevens die het bedrijf bij een rechtbank heeft ingebracht.
- Google is in VS verwikkeld in een rechtszaak over de vermeende monopoliepositie van de techgigant.
- Lees ook: AI-agents kunnen helpen bij veel taken, maar wordt niet te enthousiast: ze maken veel fouten
Het aantal gebruikers van Google’s AI-chatbot Gemini groeit hard, maar blijft nog steeds ver achter bij concurrenten als ChatGPT en Meta AI. Dat blijkt uit data die het bedrijf deze week zelf presenteerde.
Sinds eind maart maken zo’n 350 miljoen mensen op maandbasis en 35 miljoen mensen op dagelijkse basis gebruik van Gemini, zo stelden advocaten van Google afgelopen woensdag tijdens een hoorzitting. Het gaat hierbij om een zaak waarin gekeken wordt naar hoe de monopoliepositie van Google aangepakt moet worden.
Google bedacht dat het delen van de data duidelijk kan maken hoe competitief de AI-markt op dit moment is. De gegevens tonen namelijk aan dat Gemini de concurrentie niet kan bijbenen, terwijl het sinds oktober vorig jaar het aantal dagelijkse gebruikers zag verdrievoudigen.
Volgens Google heeft ChatGPT op dit moment 600 miljoen maandelijkse gebruikers en zit Meta AI op 800 miljoen.

Gebruikers van ChatGPT, Gemini en Meta AI
De cijfers die Google toonde, lijken ook redelijk accuraat te zijn. CEO Mark Zuckerberg van Meta liet vorige week, in een andere hoorzitting over de marktpositie van Meta, weten dat het aantal gebruikers van AI "blijft groeien" en dat Meta AI nu al op meer dan 700 miljoen maandelijkse gebruikers zit.
"Ik verwacht dat een intelligente en gepersonaliseerde AI-assistent dit jaar meer dan 1 miljard mensen zal bereiken. En Meta AI wordt waarschijnlijk de belangrijkste AI-assistent", aldus Zuckerberg.
Ook het aantal gebruikers van ChatGPT lijkt hard te groeien. CEO Sam Altman van OpenAI vertelde deze maand in een TED-interview dat de AI-chatbot 500 miljoen wekelijkse gebruikers had en dat het aantal "erg snel groeit."
Of de cijfers impact zullen hebben op de rechtszaak tegen Google, is nog onduidelijk. Het Amerikaanse Ministerie van Justitie is nu aan het onderzoeken welke middelen ingezet kunnen worden om de monopoliepositie van Google aan te pakken. Het zal hierover over een paar weken aanbevelingen doen aan de rechter, die er naar verwachting tegen het einde van de zomer uitspraak over zal doen.
Vooralsnog lijkt het erop dat Google vooral exclusiviteitsdeals voor de zoekmachine moet herstructureren. De bekendste variant hiervan is de overeenkomst met Apple, waardoor Google de standaardzoekmachine op iPhones is. Ook wordt er gesproken over een mogelijke verkoop van browser Chrome.
Wat de uitspraak ook zal zijn, Google heeft al aangegeven deze aan te vechten.