Deze week rolt Google zijn zoekfunctie voor vacatures in Nederland uit. Daar staan al meer dan 100.000 functies op van onder meer uitzendreus Randstad.
Wie een functienaam intypt, krijgt relevante vacatures te zien.
Ook verwijst Google werkzoekenden door naar gespecialiseerde vacaturesites zoals LinkedIn en Indeed, na overleg met de Europese Commissie.
Google ontpopt zich in Nederland de komende tijd ook als een vacaturezoekmachine via zijn functie Job Search. Vanaf eind deze week kunnen werkzoekenden in ons land via het zoekmenu van Google gericht vacatures bekijken.
Wie op Google een functienaam intypt, krijgt vanaf volgende week bovenaan drie relevante vacatures te zien, in plaats van een lijst van advertenties van vacaturewebsites. Hoe dat eruitziet, wordt geïllustreerd op de afbeelding hieronder.
Volgens Google is de eerste selectie gebaseerd op een algoritme dat filtert op relevantie. De selectie kan niet commercieel worden beïnvloed.
Vervolgens kun je doorklikken als je een langere vacaturelijst wilt zien. Die kan afgesteld worden met filters zoals locatie, de voorkeur voor voltijds- of deeltijdbaan, de sector en de werkgever. Ook is het mogelijk om e-mailnotificaties in te stellen.
Bij potentieel interessante vacatures word je doorgeleid naar de website van de werkgever. Daarin verschilt de zoekfunctie van Google bijvoorbeeld van die van LinkedIn, waar je wel direct via de vacaturesite kunt solliciteren.
Google belooft om mensen makkelijker aan een passende vacature te helpen
De zoekfunctie van Google moet leiden tot een betere selectie van vacatures. "Nu is het nog best moeilijk om een baan te zoeken via Google", vertelt directeur Martijn Bertisen van Google in Nederland dinsdag tijdens een virtuele persbijeenkomst.
Google start met een aantal grote partners in Nederland. Daar zitten onder meer DPG Recruitment bij (van de Nationale Vacaturebank en Intermediair), Randstad, Monsterboard en de Rijksoverheid (met het platform Werken voor Nederland).
"Een derde van onze potentiële sollicitanten komt nu via Google binnen. Vaak krijgen ze verouderde of niet passende vacatures aangeboden'', vertelt directeur Sharita Boon van DPG Recruitment in een toelichting. De betere zoekfunctionaliteit brengt daar een verandering in, verwacht Boon.
Monsterboard heeft naar eigen zeggen positieve ervaringen met Job Search in andere landen. In onder meer het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zorgt de nieuwe functie voor een hoger aantal sollicitaties. Uitzendgigant Randstad hoopt met de nieuwe vacaturefunctie van Google sneller werkzoekenden en werkgevers aan elkaar te koppelen.
De zoekfunctie van Google is beschikbaar voor alle werkgevers in Nederland en helemaal gratis, aldus Google. Om mee te doen moeten werkgevers hun website op een aantal punten zo inrichten dat Google vacatures kan herkennen. De techreus wil niet zeggen hoeveel bedrijven al gebruikmaken van Job Search. Wel staan er al ''honderdduizenden vacatures'' op, aldus een woordvoerder.
Andere vacaturesites kritisch over Google
De vacaturezoekfunctie van Google, die in 2017 gelanceerd is, heeft flink wat kritiek opgeleverd van andere vacaturesites. Zij dienden afgelopen jaar een klacht in bij de Europese Commissie, omdat ze vreesden voor oneerlijke concurrentie.
Brussel beloofde toen om Job Search onder de loep te nemen. Zo zou Google zijn eigen zoekfunctie meer prioriteit kunnen geven vergeleken met andere vacaturesites
Directeur Bertisen van Google Nederland gaf dinsdag tijdens de persbijeenkomst aan dat Google sinds kort een balkje aan zijn zoekfunctie heeft toegevoegd, waar werkzoekenden kunnen doorklikken om bijvoorbeeld bij LinkedIn of Indeed uit te komen. ''Dat deden we na de feedback uit Brussel."